Groothandelsgebouw Rotterdam verkocht aan Amerikaanse investeerder

Het Groot Handelsgebouw naast het Centraal Station in Rotterdam wordt voor zo'n 90 miljoen euro overgenomen door de Amerikaanse investeerder HighBrook. De overname is inclusief uitbater en een schuld.

Er werd al een tijdje gewerkt aan de verkoop die vrijdag is afgerond. Beursuitbater Euronext is verzocht de handel in certificaten van het bedrijf op te schorten met ingang van 1 augustus. Daarmee verdwijnt het definitief van de beurs.

Rijksmonument


Het Groot Handelsgebouw is een Rijksmonument en belangrijk icoon van de Rotterdamse wederopbouw.

Na de Tweede Wereldoorlog was er in Rotterdam een grote behoefte aan bedrijfs- en kantoorruimte. Het gebouw werd in 1953 geopend als verzamelgebouw voor groothandelaren. Een van de architecten was Huig Maaskant, die later ook de Euromast ontwierp.

De beursnotering dateert van 1984, onder de naam Groothandelsgebouwen. Het plan was ooit om ergens anders in Rotterdam nog een Groot Handelsgebouw neer te zetten, maar daar is het nooit van gekomen.

De onderneming, die dus slechts één gebouw beheerde, was de laatste paar jaar meerdere malen in gesprek met geïnteresseerde partijen over een overname.

Transformatie


Na de verkoop vrijdag hebben directeur Marius Meurs en de commissarissen van Groothandelsgebouwen hun functies formeel neergelegd. Meurs werd in 2005 als directeur van het Groot Handelsgebouw aangesteld.

Op dat moment was het Groot Handelsgebouw bijna volledig gerenoveerd, maar economisch in slechte staat. "De huurbaten waren sterk gedaald en de kas vrijwel leeg," schrijft Marius Meurs in een verklaring. Na twaalf jaar kijkt hij terug op een succesvolle transformatie van het rijksmonument.

Hotspot

Sinds een aantal jaar is het Groot Handelsgebouw een hotspot voor jonge, innovatieve en creatieve ondernemers. In totaal zijn er meer dan 400 bedrijven in het Groot Handelsgebouw gevestigd.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: