EXPLOSIE
Feestzaal moet na explosies dicht: 'We hebben de dader gesproken, maar de politie doet er niets mee'

Na de derde explosie aan het adres van zalencentrum Het Paleis sluit burgemeester Jules Bijl van Schiedam nu toch echt de deuren. Voor twee weken. Tot grote verontwaardiging van de eigenaar en manager van de feestlocatie. "Het is onbegrijpelijk dat ik nu slachtoffer ben en gestraft word, terwijl de daders nog vrij rondlopen." De politie heeft inmiddels een 21-jarige Rotterdammer aangehouden voor de tweede explosie op 18 augustus.
Machteloos, voelt manager Khadija zich. "Na de tweede explosie wisten we dat het niet de laatste zou zijn. We zijn al weken aan het nadenken of we ooit ruzie hebben gehad met iemand, maar we kunnen niemand bedenken die in staat is zoiets te doen."
Op de camerabeelden van de tweede aanslag is degene die het explosief neerlegt bij de achterdeur van de trouwlocatie goed te zien. "We hebben de beelden verspreid en daardoor kwamen we er al snel achter wie dit had gedaan. Die informatie hebben we met de politie gedeeld, maar ze heeft hier niks mee gedaan. Dat wekt zorgen bij mij." De politie laat weten niets te kunnen zeggen, omdat het onderzoek in de zaak nog loopt. Wel is al op 4 september een 21-jarige Rotterdammer aangehouden als verdachte, beandrukt een politiewoordvoerder. Deze man is donderdag voorgeleid en blijft voorlopig vastzitten. "De politie zet de onderzoeken naar alle drie de explosies voort."
Via sociale media wisten de eigenaren van Het Paleis de dader snel op te sporen. "Tegenwoordig gaat dat op die manier. Iemand had bij hem op school gezeten en had zijn telefoonnummer nog." Khadija belt hem op en tot ieders verbazing reageert hij nog ook.
Psychiatrische instelling
"Hij kreeg niet betaald voor deze opdracht, dus daarom wilde hij wel met ons praten. Maar de jongen die het explosief heeft neergelegd, weet ook niet van wie die opdracht komt." Volgens de manager ronselen opdrachtgevers jongens uit psychiatrische instellingen en betalen hen om explosieven te plaatsen op een bepaalde locatie.
"Hij gaf zelf aan dat hij benaderd was voor een derde explosie. Dat hebben wij neergelegd bij de gemeente en de politie. Ook daar is niets mee gedaan." Het roept vragen op bij Khadija. "De burgemeester wil ons niet eens te woord staan. Op basis waarvan moeten wij sluiten?!"
De burgemeester reageert schriftelijk: "We kunnen bezoekers en gebruikers van dit pand en de omliggende bedrijven en hun bezoekers niet blootstellen aan het risico op nieuwe aanslagen. Gezien de huidige situatie acht ik het echter niet langer verantwoord om het pand open te houden."

Kort geding
Het pand aan de De Brauwweg moet nu voor twee weken sluiten. En die twee weken doet de eigenaar pijn. "Het is onbegrijpelijk dat ik nu slachtoffer ben en gestraft word, terwijl de daders nog vrij rondlopen." Ook manager Khadija zit met de handen in het haar. "Er staan deze twee weken twintig bruiloften gepland. Wat moet daarmee gebeuren?"
Toen het nieuws bekend werd, stond in de keuken het eten al te pruttelen voor zeshonderd Hindoestaanse gasten. "We hoorden het nieuws vier uur voor de gasten voor onze deur stonden. Dan heb ik zoiets van: jullie geven ons niet eens de tijd om een vervangende locatie te zoeken."
Op de vraag waarom Het Paleis moest sluiten, kregen de manager en eigenaar geen antwoord op. "Toen vroeg ik of ik iemand kon spreken die daar wel antwoord op had, was het antwoord: ‘Nee, jullie hebben anderhalf uur de tijd om de boel hier op te ruimen en het pand te verlaten.’ Dat is het enige wat we te horen kregen."
De eigenaar van Het Paleis in Schiedam legt zich niet neer bij de gedwongen sluiting van twee weken van zijn feestlocatie. Hij heeft inmiddels een kort geding aangespannen tegen de gemeente in de hoop open te mogen blijven. Het kort geding dient komende maandag.
Actie nodig
De plotselinge sluiting gaat Kadhija niet in de koude kleren zitten. "We hebben hier te maken met bruiloften die mensen al jaren vooruit aan het plannen zijn. Dit is geen verjaardagsfeestje. Een huwelijksfeest kun je niet even snel verplaatsen. Het zou voor mensen een van de belangrijkste dagen van hun leven moeten zijn, maar twintig bruiloften kunnen nu niet meer doorgaan."
De gemeente bood na de tweede explosie geen hulp op het gebied van beveiliging, aldus de manager. "Totaal niet zelfs. We hebben onze eigen beveiliging opgeschroefd en 24/7 beveiliging aan beide kanten van het pand. Overal hangen camera's en dag en nacht rijden beveiligers rond. Alleen, dit soort daders slaan niet toe als er mensen aanwezig zijn, maar in de nacht wanneer iedereen al weg is." Helaas lukte het de dader van de derde explosie buiten beeld te blijven.
"De wijkagent is wel langs geweest. Mijn complimenten ook naar hem. Hij heeft ook gevraagd of hij wat voor ons kan betekenen. Maar ja, het is niet alleen aan de wijkagent natuurlijk. Hier moet oprecht wat aan gebeuren, want straks vallen er slachtoffers. Dit soort dingen gebeuren inmiddels dagelijks. Er moet actie ondernomen worden."