WONEN

Bewoners Schieweg in Rotterdam mogen naar huis, maandag vervolgonderzoek scheuren in de gevel

Scheuren in het pand aan de Schieweg
Scheuren in het pand aan de Schieweg © MediaTV
Aan de Schieweg in Rotterdam-Noord zijn vrijdagmiddag twaalf woningen in een portiekflat korte tijd ontruimd. Een onbekend aantal mensen kwam buiten op straat te staan. In de gevel van de flat zitten diepe scheuren, van de begane grond tot de vierde verdieping. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente heeft groen licht gegeven aan de bewoners om terug naar huis te gaan.
Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond sloegen buren halverwege de middag alarm. Er wordt in de kelder aan de fundering van het pand gewerkt en zij vertrouwden de boel niet. De scheuren in het pand zijn al zichtbaar op foto's van Google Maps uit oktober 2022. Maar ook de postbode zou meer scheuren in het pand hebben gezien dan voorheen.
Enkele bewoners reageren verbaasd. "Ik lach me kapot hier", zegt een bewoner terwijl hij aanwijst waar hij in het pand woont. "Die scheuren zitten er al lang. Dit is niet nieuw...Voor mijn gevoel is er nooit iets aan gedaan." Hij wacht rustig de ontwikkelingen af terwijl hij buiten op straat staat. "Ik hoop dat het niet uit elkaar tieft, om het even op zijn Rotterdams te zeggen", voegt hij lachend toe. Hij moet erkennen dat de gevel er niet geweldig uit ziet. "Het heeft aardig staan trillen. Dat zal het er niet beter op hebben gemaakt."
"Ik raakte eerst wel een beetje in paniek", vertelt een andere bewoonster. Een medebewoonster blijft nonchalant: "Ik verwacht niet dat het zo snel instort."

Onderzoek

Vanwege de werkzaamheden had een aannemer de boel al gestut. Bouw- en woningtoezicht van de gemeente Rotterdam heeft de scheuren onderzocht. Er zou geen acuut gevaar zijn en daarom mogen de bewoners aan het einde van de middag terug naar huis.
Komende maandag worden de werkzaamheden aan het pand met toestemming van de gemeente voortgezet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl