Voortaan ook deelscooters in Rotterdam

Rotterdam krijgt elektrische deelscooters. Felyx, een bedrijf uit Amsterdam start de komende maand met een proef in de stad. De bedoeling is dat de scooters overal kunnen worden opgepikt en achtergelaten.

Er moeten 324 scooters in Rotterdam gaan rijden. In augustus begint het bedrijf Felyx met een proef. Vanaf september moet dan iedereen in Rotterdam op een deelscooter kunnen stappen. 

De scooters zijn te huren via een speciale app. Door het gebruik daarvan weet het bedrijf exact wie de scooter als laatst gehuurd heeft. Daardoor verwacht het bedrijf dat er geen overlast van rondzwervende scooters ontstaat, zoals bij deelfietsen wel het geval is.

"Het voertuig is heel erg zwaar, dus die kan je niet zomaar verplaatsen", legt initiatiefnemer Quinten Selhorst uit. "We hebben hem ook op de standaard beveiligd, zodat je hem niet naar voor of achteren kan duwen. Dat zorgt ervoor dat we eigenlijk altijd in staat zijn om zeker te weten wie de scooter daar als laatst geparkeerd heeft."

Boetes voor verkeerd parkeren moeten de klanten zelf betalen. Met de scooters wil het bedrijf niet alleen voor vervoer zorgen, ze hopen steden er ook leefbaarder door te maken.

"Als je voor kleine stukken de auto en taxi laat staan, dan krijg je minder verkeersopstoppingen, minder uitstoot en ben je sneller van A naar B", aldus Selhorst.

Hoewel er geen laadpunten in de stad komen, komen klanten volgens Selhorst niet met een lege scooter te staan. "Wij krijgen een berichtje als de batterij bijna leeg is. Er rijden elektrische busjes rond, die verwisselen lege batterijen voor volle."

Bang dat de scooters gestolen worden is Selhorst niet. De scooters hebben track&trace, waardoor het bedrijf altijd kan zien waar een scooter staat. "Wat een extra voordeel is, is dat elektrische scooters niet courant zijn. Daardoor worden ze niet, zoals Vespa's gestolen voor de onderdelen. Die kan je kennelijk niet kwijt op de zwarte markt."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam
Deel dit artikel: