LOKAAL

Hollandsche IJsselkering getest voor stormseizoen | Regenboogzebrapad vernield in Schiedam

De IJsselkering wordt getest.
De IJsselkering wordt getest. © Peter Stam
In dit artikel houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke 112-nieuws van maandag 11 september.

Hollandsche IJsselkering getest voor het komende stormseizoen

De Hollandsche IJsselkering is vandaag getest voor het stormseizoen dat op 1 oktober begint. Tijdens de tests is vanochtend eerst het bewegingswerk van de IJsselkering getest. Daarbij werden de twee schuiven van de kering omhoog en omlaag gedaan. 's Middags werd het bewegingswerk gesmeerd.
De stuw van de IJsselkering was tijdens de tetst dicht. Scheepvaart moest via de sluis varen.
Rijkswaterstaat laat weten dat de tests zijn geslaagd. Daarmee zou de IJsselkering klaar moeten zijn voor de start van het stormseizoen.

Regenboogzebrapad vernield in Schiedam

Een regenboogzebrapad op het Land van Belofte in Schiedam is beklad met witte verf. Dat gebeurde eind vorige week, meldt omroep SCHIE.
De gemeente Schiedam laat de verf verwijderen. Het lijkt erop dat het regenboogzebrapad onherstelbaar is beschadigd. Het zebrapad wordt daarom binnenkort vervangen.
Het regenboogzebrapad is een wereldwijd initiatief om de LHBTI+ emancipatie kracht bij te zetten.
Regenboogzebrapad Schiedam beklad.
Regenboogzebrapad Schiedam beklad. © Rijnmond

Twee tieners aangehouden voor gewapende beroving scooter

De politie heeft zondagavond twee jongens aangehouden voor de beroving van een scooter. Ze dreigden daarbij met wapens. De jongens werden opgepakt op metrostation Prinsenlaan in Rotterdam. Agenten verrichten de arrestatie met getrokken wapens in de metro, nadat eerst alle overige passagiers waren uitgestapt.
De beroving gebeurde op het Ambachtsplein. Eén van de daders bedreigde de scooterrijder met een vuurwapen. Daarna kreeg de berover de scooter niet gestart. De twee vluchtten daarop richting het metrostation. Bij station Prinsenlaan zagen agenten twee jongens in de metro die voldeden aan het signalement.
De verdachten van 17 en 18 jaar hadden een mes bij zich. Later is in het metrostation bij een groepje vrienden van de daders nog een vuurwapen gevonden. De politie vermoedt dat dit wapen bij de overval is gebruikt.

Het Paleis in Schiedam mag weer open

Het Paleis in Schiedam mag weer open. De eigenaar die naar de rechter was gestapt, heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. De gemeente zegt te geloven dat daarmee de veiligheid van de bezoekers gewaarborgd is. De rechter hoefde daarom geen uitspraak te doen.
Afgelopen vrijdag sloot burgemeester Jules Bijl de deuren van Het Paleis na een explosie. Dat was de derde explosie aan het adres in korte tijd. Het pand aan De Brauwweg moest voor twee weken sluiten. De eigenaar van Het Paleis legde zich daar niet bij neer en spande een kort geding aan tegen de gemeente.
Zaal in Het Paleis in Schiedam
Zaal in Het Paleis in Schiedam © Rijnmond

Explosie Rotterdam-West

In Rotterdam-West is vannacht een explosie geweest. Die was aan de Franselaan in Oud-Mathenesse. De klap was rond half één. Er raakte niemand gewond. Het explosief lag in een portiek, bij de voordeur op de eerste etage.
Na de ontploffing zijn twee mannen gezien, die zijn weggerend. Er is niemand aangehouden. Het onderzoek naar de explosie is nog niet afgerond.
Na de ontploffing zijn twee mannen gezien, die zijn weggerend.
Na de ontploffing zijn twee mannen gezien, die zijn weggerend. © MediaTV

Gestolen auto uitgebrand

Maandagnacht is een auto uitgebrand op een parkeerplaats aan de Groenedijk in Capelle aan den IJssel. De auto stond geparkeerd ter hoogte van de tennisvereniging. Bij aankomst van de brandweer stond de auto al in lichterlaaie.
De brandweer wist het voertuig snel te blussen. Op de auto bleken valse kentekenplaten te zitten. De eigenaar van de platen had zijn auto nog gewoon voor de deur staan. Aan de hand van het chassisnummer van de auto is het voertuig alsnog achterhaald en bleek deze als gestolen gesignaleerd te staan.
Toyota's RAV4 en C-HR worden vaak gestolen. De auto's zijn gemakkelijk te stelen omdat de voertuigen zijn uitgerust met een Keyless-Entry systeem waardoor de sleutel gemakkelijk gekopieerd kan worden.