LOKAAL

Giftige PFAS-stoffen in water: natuurspeeltuin doet opnieuw de kraan dicht

Rene de Munck van De Woeste Weide
Rene de Munck van De Woeste Weide © Corrado Francke / RTV Dordrecht
Natuurspeeltuin De Woeste Weide in Sliedrecht heeft opnieuw de speeltoestellen met water gesloten. Uit onderzoek van het water kwam een PFOA-waarde naar boven van zevenhonderd keer de norm, waarna het bestuur direct ingreep.
"Dan moet je er niet over twijfelen en de kraan dichtdraaien", legt Rene de Munck namens de speeltuin uit aan RTV Dordrecht. De speeltuin wil geen enkel risico nemen. "Ik ga niet wachten op bredere onderzoeken."
Eind juni legde de stichting voor het eerst de waterattracties stil. Toen werd bekend dat het water rondom chemiebedrijf Chemours in Dordrecht verontreinigd was met pfas-stoffen, zoals PFOA en GenX. Twee weken later werd duidelijk dat zwemmen in de omgeving (op de Dordtse recreatieplas De Merwelanden na) niet schadelijk is en ging de kraan weer open. Toch was het bestuur nog niet helemaal gerust en ging in afwachting van meer duidelijkheid vanuit de gemeente Sliedrecht zelf op onderzoek uit in de bron van de speelplaats: de naastgelegen vijver.

Zwemwater of niet?

Toxicoloog Chiel Jonker analyseerde de resultaten en concludeerde dat het PFOA-gehalte in het speelwater volgens de nieuwe norm zevenhonderd keer te hoog is. "Dat is erg veel, maar die norm geldt voor oppervlaktewater en dient de mens te beschermen indien er vis uit de wateren wordt gegeten. Dat is hier niet het geval", geeft milieuchemicus Chiel Jonker aan.
Waar De Munck de speelplaats als zwemwater ziet, denkt Jonker daar anders over. "Als er alleen maar met de handen in het water wordt gezeten of er wordt wat pootje gebaad, dan zou het in principe niet zo’n groot probleem zijn. PFOA wordt naar alle waarschijnlijkheid weinig tot niet opgenomen via de huid”, vertelt Jonker. Hij is stellig over de bron van de giftige stoffen: "Dit komt echt bij Chemours vandaan."
De Munck, ex-raadslid namens D66 in Sliedrecht, is ook kritisch op de gemeente die volgens hem te afwachtend is. "Ga breder monitoren, houd de boel in de gaten en laten we dan samen overleggen wat we hier kunnen doen."

Geen aanleiding voor sneller onderzoek

De gemeente Sliedrecht laat in een schriftelijke reactie weten mee te werken aan verschillende onderzoekstrajecten, maar dat er geen aanleiding is om sneller onderzoek te doen naar speelwater. De gemeente heeft de onderzoeksresultaten van de natuurspeeltuin gekregen en na onderzoek met het waterschap, de GGD en het RIVM komt er een advies voor de speeltuin.
De Woeste Weide is dit jaar nog vijf weken open, waarna het winterseizoen begint. De Munck belooft alvast: "Voor volgend jaar gaan we het oplossen, want dit kan echt niet. We moeten iets bedenken."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.