AARDBEVING

Hulpgoederen voor Marokko: vandaag inzamelen en morgen al op transport

De eerste lading spullen worden al gebracht
De eerste lading spullen worden al gebracht © Rijnmond
Op tal van plekken worden spullen ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. In Rotterdam zijn vier vrouwen met een Marokkaanse achtergrond in actie gekomen en hebben een oproep geplaatst voor hulpgoederen. Vandaag kunnen mensen in clubhuis De Branding aan de Isaäc Hubertstraat in Crooswijk spullen inleveren, vanavond en vannacht worden die gesorteerd en morgen gaan ze met de vrachtwagen naar Marokko.
“De verwachting is dat het hier bomvol komt te staan”, zegt Chema. Zij is een van de vier vrouwen die de inzameling zijn gestart en is al jaren actief in Crooswijk.
De aardbeving en de verwoestende beelden kwamen hard binnen bij haar. Ze heeft geen familie, vrienden of bekenden in het getroffen gebied, toch was gelijk duidelijk dat ze iets wilde doen, meer dan alleen geld geven. “Ik wil echt met mijn handen, met mijn armen, met mijn zweet, met mijn alles intens gaan helpen.”
Datzelfde gevoel ging rond binnen haar netwerk. Samen met drie andere vrouwen hebben ze de koppen bij elkaar gestoken. Via de één kwam de hulp van een chauffeur met vrachtwagen binnen die bereid is naar Marokko te rijden. Een ander maakte een folder, en Chema wist de ruimte in Crooswijk als inzamelpunt te regelen.
Folder voor inzameling van spullen voor slachtoffers van aardbeving Marokko
Folder voor inzameling van spullen voor slachtoffers van aardbeving Marokko © Rijnmond
De folder verspreidde ze via sociale media en het eigen netwerk. Dat gaat als een lopend vuurtje. “We kennen veel mensen en hebben een groot bereik. Je merkt dat jong en oud, Marokkaans, Surinaams, Turks en Nederlands zich betrokken voelt. We krijgen appjes, telefoontjes. Iedereen leeft mee.” Ook winkeliers en groothandels hebben al spullen toegezegd. “Ik hoor dat de paracetamol en luiers al zijn uitverkocht.”
Na hun oproep kwam de stroom hulpgoederen gelijk op gang. Mensen kwamen zondagavond thuis bij Rania al de eerste spullen brengen. Slaapzakken, babyspullen, beddengoed, maandverband, eerstehulpkits, pijnstillers. Haar huis en portiek staan inmiddels vol.

Clubhuis De Branding

Al snel werd ook duidelijk dat er meer ruimte nodig was en die vonden de vrouwen in clubhuis De Branding. “Daar zijn we als huis van de wijk toch voor, dat we in deze situatie onze deuren wagenwijd openzetten”, licht beheerder Debbie van De Branding toe.
Tot negen uur maandagavond kunnen mensen spullen brengen. Graag “nieuwe artikelen, geen tweedehands!”, staat er op de flyer. Tweedehands kan wel maar moet heel schoon zijn. Als gevolg van covid wordt er extra gelet op hygiëne. Vanavond en vannacht gaan de initiatiefnemers gelijk alles sorteren en inpakken. Dinsdag vertrekt de vrachtwagen naar Marokko.
De spullen die bij Rania thuis zijn ingeleverd

Ook in Rotterdam-Overschie

Ook op een industrieterrein aan de Keersopstraat in Rotterdam-Overschie zit een inzamelpunt. Vanaf 13:00 uur is de locatie open. Deze actie wordt gerund door de landelijke stichting Najiba. "We zijn gisterenavond druk bezig geweest alles gereed te maken hier in Rotterdam", zegt Kamar van stichting Najiba.
In Utrecht, Den Haag en Amsterdam waren er al locaties. "In Amsterdam zijn we tot 03:00 uur 's nachts bezig geweest en hebben we twee volle vrachtwagens weggebracht. Marokko heeft ze goedgekeurd, dus we kunnen ze nu daadwerkelijk verzenden. Ter plaatse hebben we twee vrouwen die de goederen aannemen en op de juiste locaties kunnen brengen. Zij weten precies welke wegen nog wel begaanbaar zijn."
Geordend staan er spullen: tenten, slaapzakken, EHBO-spullen en babyspullen. Ze vragen specifiek om nieuwe spullen, omdat de stichting met inzamelingen voor de aardbeving in Turkije zelfs bruidsjurken en hoge hakken ontving.
Kleding is niet meer nodig, het gaat vooral om medicijnen en slaapspullen
Kleding is niet meer nodig, het gaat vooral om medicijnen en slaapspullen © Rijnmond
Yasmina Berrag komt net samen met Nouzha Rangi een auto vol spullen brengen. Berrag heeft via haar Instagramaccount zo'n 4.600 euro ingezameld en van het grootste deel spullen gekocht. De ruim tweehonderd euro die over is, doneert ze aan de stichting. "Het is je thuisland, dat doet wat met je dat het daar gebeurd is", vertelt ze. "Mijn familie zit daar gelukkig niet in de buurt, maar toch wil je helpen. Het kan ook zomaar hier gebeuren, dan wil je ook dat mensen wat voor je doen."
Inzameling voor Marrokko.
Een van de medewerkers in de loods heeft ook familie in Marokko, meer richting de hoofdstad Rabat. "Mijn vader en mijn oma hebben zelfs daar hun huis voelen trillen. Mijn oma is heel erg geschrokken en nog steeds angstig." Even heen en weer reizen zit er voor haar niet in, vandaar dat ze op deze manier haar steentje wil bijdragen. "Ik zorg ervoor dat alles geordend wordt en dat het netjes blijft."
Kleding is volgens de organisatie overigens niet meer nodig, het gaat nu vooral om medicijnen en slaapspullen. "Na werktijd verwachten we de grootste drukte. We hopen dat we een vrachtwagen vol kunnen krijgen."