LOKAAL
Schimmel in Maassluise woning ontwricht gezin: 'Mijn dochter wil niet meer op haar kamer slapen'

De Maassluise familie De Bruijn heeft al anderhalf jaar een schimmelprobleem in huis. "Wij moeten hier weg, maar de woningcorporatie is niet aanwezig of negeert ons", zegt bewoonster Fabiola de Bruijn tegen de WOS. "In de woonkamer zit schimmel, mijn betonnen vloer is nat, mijn muren zijn nat en er groeien paddenstoelen in de kruipruimte."
Ondanks de problemen doet woningcorporatie Maasdelta volgens De Bruijn niets. "In de slaapkamer van mijn dochter is een hele muur bedekt met schimmel. Een andere muur is behandeld, maar zolang de buitenmuur nog niet is aangepakt, kunnen wij daar verder niets mee."
Echtgenoot Berend Jan de Bruijn vult aan: "Ik slaap al acht jaar op de bank, omdat wij niet genoeg kamers in huis hebben. Door het schimmelprobleem wil mijn dochter niet meer in haar kamer slapen, omdat zij zichzelf daar niet lekker voelt. Zij slaapt nu op de bank en ik slaap in haar kamer. En dat is niet gezond. Ik ga 's ochtends eerst buiten een rondje lopen in de frisse lucht om weer een beetje op adem te komen", zegt hij tegen de WOS. Zijn vrouw vult aan: "We merken dat we continu last hebben van hoofdpijn zodra de kruipruimte opengaat, of gewoon als je in de kamer aanwezig bent. Je voelt je niet lekker."

De woning is dit voorjaar bekeken door een bedrijf dat is gespecialiseerd in de bestrijding van vocht. Het bureau zou hebben geconcludeerd dat de schimmelvorming een gevolg is van vocht dat via de buitenzijde de woning binnendringt. Bij een eerdere gevelrenovatie is het voegwerk niet hersteld, waardoor het vocht nu van buiten naar binnen kan. Ook zouden er onvoldoende ventilatiemogelijkheden in de woning zijn. "Op basis van het rapport zou woningcorporatie Maasdelta actie ondernemen, maar dat doen zij dus niet", zegt De Bruijn.
Maasdelta
Maasdelta zegt op de hoogte te zijn van de schimmelproblematiek. In een reactie aan de WOS schrijft ze: "We hebben nauwgezet aandacht besteed aan alle aanbevelingen die in het rapport zijn opgenomen en zijn druk bezig met de implementatie ervan. Hoewel nog niet alle maatregelen zijn afgerond, zijn ze al in gang gezet door onze onderaannemers. Wij streven ernaar om de resterende maatregelen zo snel mogelijk af te ronden."
Volgens de woningcorporatie zijn al diverse werkzaamheden verricht, zoals het herstellen van voeg- en metselwerk en het leegpompen van de kruipruimte. Maar er moeten volgens Maasdelta ook nog andere zaken worden aangepakt, zoals het optimaliseren van de ventilatie via een mechanisch ventilatiesysteem. De familie De Bruijn is daar sceptisch over. "Wij blijven vechten totdat Maasdelta dit oplost."
Dit is een verhaal onze mediapartner WOS.