LOKAAL

Dagelijks 20 vermiste kinderen op strand Hoek van Holland: 'Als je ze vindt, stuur ze maar naar de strandtent waar ik zit'

Strand Hoek van Holland
Strand Hoek van Holland © WOS
De strandwacht, EHBO en de politie op het strand van Hoek van Holland hebben het afgelopen weekeinde hun handen vol gehad aan kinderen die vermist waren. Dagelijks ging het om zo'n twintig vermiste kinderen, zegt Rob Lange van de EHBO tegen de WOS. Hij verbaast zich over de nonchalance van sommige ouders of verzorgers.
Met bijna 100 duizend bezoekers op het strand van Hoek van Holland kon zondag wel van topdrukte worden gesproken. De strandwacht, EHBO en de politie hebben afgelopen weekend alle zeilen moeten bijzetten om de meest uiteenlopende problemen van badgasten op te lossen. "Er komen veel nieuwe mensen met de metro naar het strand. Die kijken naar de zee en zien relatief kleine golven. Ze snappen nog niet dat de Noordzee anders is dan de Kralingse Plas; als je in een mui terecht komt, is dat levensgevaarlijk", zegt Rob Lange van de EHBO, tegen de WOS.
Zo moest de Hoekse strandwacht meer dan normaal uitrukken om zwemmers uit de branding te halen. "Met de strandwachten hebben wij een hele goede samenwerking. Die brengen drenkelingen vaak direct naar ons toe. Zij hebben tientallen mensen gered. Wij lappen ze op of ze worden afgevoerd om 'secondary drowning' te voorkomen."

'Breng ze maar naar de strandtent als je ze gevonden hebt'

Naast zwemmers in nood viel vooral het hoge aantal vermiste kinderen op. Dagelijks liep dat op tot zo'n twintig. "Dat komt doordat ouders het schijnbaar belangrijker vinden om hun telefoon in de gaten te houden dan hun kinderen. Ze laten hun kinderen zonder begeleiding naar toiletten gaan en laten ze zonder (gratis af te halen) bandje zwerven over een superdruk strand. Die kinderen weten dan niet meer waar hun ouders zitten", zegt Lange. "Er was zelfs een vrouw die ons vanuit een strandtent belde. Haar twee kinderen waren vermist. Als wij ze gevonden hadden, konden we ze naar die strandtent brengen. Zo'n nonchalance snap je toch niet. We hadden ook twee kinderen die ruim drie uur bij ons op de post hebben gezeten. Hun ouders vonden het schijnbaar best dat ze vermist waren. Uiteindelijk hebben we ze maar eten gegeven, want ze hadden honger. Tja, op dit moment vind ik niks meer gek; er gebeurt hier van alles."
Lange is blij met de goede relatie met de strandwacht en de politie. "De politie helpt ons bij het opsporen van vermiste kinderen of ouders. Ik geef ze honderd punten voor wat zij de afgelopen dagen allemaal gedaan hebben. Het is voor nu een dag om een beetje op adem te komen. Dat is ook wel fijn."
Dit is een verhaal van onze mediapartner WOS.