JUSTITIE

'Soevereine' Rotterdammer (48) wilde 'baby-Glock' kopen om zijn kinderen te leren schieten

De man wilde ook een klein handvuurwapen voor zijn kinderen kopen
De man wilde ook een klein handvuurwapen voor zijn kinderen kopen © Pixabay
Het Openbaar Ministerie heeft maandag vijf jaar cel geëist tegen een 48-jarige Rotterdammer die meerdere vuurwapens en munitie op het internet wilde kopen. Volgens het OM wilde de man een zelfvoorzienende 'community' van ex-militairen bewapenen.
De man kwam in mei van dit jaar in het vizier van de autoriteiten nadat er informatie binnenkwam dat hij wapens wilde kopen op het internet. Undercoveragenten legden contact met de man, en deden zich voor als wapenverkopers.
Een paar dagen nadat het contact is gelegd, maakt de man een afspraak met de agenten. Hij heeft bestellingen gedaan voor automatische vuurwapens, dubbele patroonhouders en patronen zelf. Tegenover de undercoveragenten stelt de man zich voor als een soeverein burger die zich wil 'bewapenen tegen de overheid.'
Soevereinen zijn mensen die zich afkeren van de Nederlandse staat. Ze willen bijvoorbeeld geen belasting betalen, zich niet identificeren en ontkennen vaak ook het gezag van justitie. Soevereinen staan ook wel bekend als autonomen. De AIVD ziet de groep als 'anti-institutionele extremisten' die mogelijk een dreiging vormen voor de democratische rechtsorde.

'Een ongewapend mens is een slaaf'

"Volgens het dreigingsbeeld van de AIVD is het gedrag van verdachte in te schatten als een reëel geweldsdreiging", stelt de officier van justitie. Uit onderzoek van de telefoon van de verdachte is gebleken dat de man al sinds augustus 2022 op zoek is naar wapens. Ook werden uitspraken als "Let's arm ourselves" en "Een gewapend mens is vrij, een ongewapend mens is een slaaf" op zijn telefoon gevonden.
Naast de automatische vuurwapens was de verdachte ook op zoek naar een zogeheten 'baby-Glock', een klein handvuurwapen dat bedoeld is om makkelijk te verbergen. Het wapen was bedoeld voor zijn kinderen, die de man graag wilde leren schieten.
Voor het OM is het, gezien de ernst van de feiten, duidelijk dat de man de gevangenis in moet. De eis: vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Over twee weken doet de rechter uitspraak.