BARENDRECHT

Labrador Loco verdronken in betonnen duiker na sprong achter balletje

Hond Loco kwam in een duiker vast te zitten en kwam nooit meer boven
Hond Loco kwam in een duiker vast te zitten en kwam nooit meer boven © Rijnmond
De 79-jarige Ger had nooit verwacht dat het gooien van een balletje in het water zó dramatisch zou aflopen voor zijn 12-jarige labrador Loco. Zijn trouwe viervoeter sprong in het water, maar kwam nooit meer boven. "Hij was echt een super-, super-, superhond"
Zondagmiddag, 16.30 uur. Ger (79) uit Barendrecht gaat, zoals gebruikelijk, een wandeling maken met zijn oude labrador Loco. Ondanks zijn hoge leeftijd is de hond nog kerngezond en mag hij graag achter balletjes aanrennen. Wanneer Ger aan de Zuider Carnisseweg de bal in het water gooit, springt Loco erachteraan. Maar dan gaat het gruwelijk mis.
"Ik kwam hier en gooide het balletje zo een meter of drie het water in. Hij dook erin, pakte het balletje en kwam terug", legt hij uit. Maar omdat de waterkant flink begroeid is, lukt het Loco niet om zelf aan de kant te klimmen. "Toen hij jong was wel, maar het is een hond van 12. Hij stond te klooien om eruit te komen."
Ger hoort hoe Loco een stukje verder zwemt, en loopt vanaf de kant mee om hem op een beter gelegen plekje te helpen. "Maar ik heb artrose en ben bijna 80. Ik moest me naar beneden laten schuiven", herinnert hij zich. "Ik riep zijn naam, maar hij kwam niet. Ik hoorde hem wel." Ger wil verder kijken, maar omdat de waterkant voornamelijk uit blubber bestaat is hij bang om zelf vast te komen te zitten.
"Hij was niet in paniek", weet Ger goed. "Ik hoorde hem alleen maar klimmen. Toen hoorde ik niks meer." Wanneer hij terugloopt naar de plek waar hij Loco naartoe hoorde zwemmen, is er geen spoor van de hond te bekennen. "Toen heb ik 112 gebeld."
De brandweer zoekt naar Loco in het water
De brandweer zoekt naar Loco in het water © AS Media

Hulptroepen massaal ter plaatse

Binnen de kortste keren staat het bij de plas vol met hulpdiensten. Brandweerlieden, politiemensen, vrijwilligers en ook de dierenambulance komen zoeken. Er worden zelfs onderwaterdrones en warmtecamera's ingezet om Loco te vinden, maar de hond blijft spoorloos.
Tijdens de zoektocht blijkt dat er op de plek waar Loco verdwijnt, verborgen onder de begroeiing, een duiker ligt. Dat is een betonnen buis die de ene sloot met de ander verbindt. Naar alle waarschijnlijkheid is Loco daarin terechtgekomen. Brandweerduikers treffen in de buis wel de bal aan, maar Loco niet.
"Er bleek een bocht in die duiker te zitten", heeft Ger van de brandweer gehoord. "Daardoor konden ze er niet helemaal in. Ze hebben de andere kant ook opengemaakt, maar ook daar niks gevonden." Uiteindelijk wordt er op zondag maar liefst vijf uur gezocht naar de vermiste labrador. De brandweer en Zwanengroep Zuid-Holland hebben met prikstokken gezocht.
Ger kijkt toe hoe de duiker doorzocht wordt
Ger kijkt toe hoe de duiker doorzocht wordt © Rijnmond
Op zondagavond doet een menselijke duiker nog een poging om de buis in te gaan. Vanwege veiligheidsoverwegingen wordt die poging halverwege gestaakt. "Het werd te gevaarlijk, maar er zat wel wat", zegt Ger. "En ze zijn voor 90 procent zeker dat het een hond is."

Hekje in het water gezet

Ook maandag wordt nog naar Loco gezocht, wederom zonder succes. De brandweer heeft de stroming vanaf de andere kant van de duiker opgevoerd. De hoop is dat Loco op die manier losgewrikt wordt en er aan de andere kant uitstroomt. "Ze hebben een hekje in het water gezet zodat hij niet helemaal naar de andere kant drijft."
Dat zijn trouwe viervoeter inmiddels is overleden, heeft Ger al wel geaccepteerd. "Hij was mijn derde labrador en heeft altijd een fantastisch leven gehad. We hebben heel veel plezier aan elkaar gehad."
"Het is een super, super, superhond", vertelt Ger trots over Loco. "Hij is getraind voor jacht, en deed mee aan wedstrijden. Hij luistert goed. Een perfecte hond." Wat er zondag gebeurde, heeft volgens hem dan ook niets te maken met ongehoorzaamheid van Loco.
Dinsdag staat Ger weer bij de plas, in de hoop dat Loco toch nog bovenkomt. "Het is de vraag of ik er tegen kan. Mijn vrouw niet. Ze huilt niet snel, maar barstte gisteren in tranen los", zegt hij zelf ook geëmotioneerd.
Voor de duiker is een hekje geplaatst in de hoop dat Loco daar tegenaan spoelt
Voor de duiker is een hekje geplaatst in de hoop dat Loco daar tegenaan spoelt © Rijnmond

Honderden reacties

Een grote troost voor Ger en zijn vrouw zijn de honderden reacties en steunbetuigingen die de tragedie van Loco op social media heeft losgemaakt. "Normaal ben ik daar wat skeptisch over, maar nu zag ik 400 hartjes op het bericht. En er kwamen nog iets van 100 geschreven reacties."
Ook is hij vol lof over alle hulpverleners die naar Loco hebben gezocht. "Ik heb bijzonder veel respect voor ze. Al die aandacht voor de hond en mij. Ik vind het echt prachtig."
De brandweer Barendrecht heeft omwonenden en passanten gevraagd om goed op te letten in de omgeving van de Gaatkensplas. "Er bestaat een kans dat de hond, een zwarte Labrador, een dezer dagen boven komt drijven in de Gaatkensplas of een van de wateren rondom de Zuider Carnisseweg. Wij willen u dan ook vragen om een extra oogje in het zeil te houden wanneer u daar in de buurt bent, zodat het beestje alsnog terecht komt bij de baasjes en zij op een waardige wijze afscheid kunnen nemen van hun dierbare hond."

Monumentje

Ger overweegt een monumentje van de teruggevonden bal te maken, om toch een dierbare herinnering aan de labrador over te houden. En voorlopig blijft hij doorzoeken. "Als ik langs zijn mand loop, hou ik mijn hand voor mijn ogen. Ik kan er niet naar kijken. We hebben zoveel plezier met elkaar gehad.”