112

Ontruiming woonblok Schieweg was storm in glas water: ‘Er zitten geen nieuwe scheuren in gevels'

Scheuren in gevel Schieweg Rotterdam-Noord
Scheuren in gevel Schieweg Rotterdam-Noord © Rijnmond
Het funderingsherstel van een woningblok aan de Schieweg in Rotterdam-Noord kan worden hervat zodra er scheurmeters zijn opgehangen. Afgelopen vrijdag moesten de bewoners van 12 appartementen halsoverkop hun huis uit nadat er alarm was geslagen over mogelijk nieuwe scheuren in de gevel. Na twee uur gaf de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond alweer groen licht. “Het was een storm in een glas water.”
Dat zegt Jan Willem Smit van het Adviesbureau Funderingsherstel AF. Hij begeleidt in opdracht van de gemeente het funderingsherstel aan een woningblok met 10 panden aan de Schieweg. Volgens hem was er vrijdag niets aan de hand. “Als de bezorgde bewoner eerst even op de uitvoerder was afgestapt, was de ontruiming niet nodig geweest.”
Het funderingsherstel is nog geen twee weken bezig als een bewoner alarm slaat. Daar zijn jaren van overleg tussen de verschillende VVE’s en specialisten aan voorafgegaan. Eind augustus gaan de werklui van Brefu, specialist in funderingsherstel, aan de slag. Als eerste bij de panden met de diepste scheuren. De boel is afgezet, er zijn gaten aangebracht in de gevel en het uitgraven van het souterrain is begonnen.
Funderingsherstel via gaten in gevel
Funderingsherstel via gaten in gevel © Rijnmond

Wel/geen nieuwe scheuren

Als het belletje bij 112 binnenkomt, treedt automatisch het ontruimingsprotocol in werking. In dit geval betekent het dat de brandweer de bewoners van in totaal 12 appartementen uit huis haalt. De één vindt het nogal amusant: “Ik lach me kapot hier. Die scheuren zitten er al lang.” Spottend voegt hij toe: "Ik hoop dat het niet uit elkaar tieft, om het even op zijn Rotterdams te zeggen."
Een ander reageert geërgerd en vindt het allemaal overdreven. Om hem over te halen neemt een buurman hem mee voor een biertje.
Die diepe scheuren zitten er inderdaad al jaren, van beneden tot boven aan de vierde verdieping. Dat is ook goed zichtbaar op foto’s van Google Maps van oktober 2022. “Er vindt niet voor niets funderingsherstel plaats”, zegt adviseur Smit. Kunnen daardoor nieuwe scheuren ontstaan of oude scheuren zich verdiepen?
De laconieke bewoner geeft toe dat het pand aardig heeft staan trillen.
Diepe scheuren in gevel Schieweg in Rotterdam-Noord
Diepe scheuren in gevel Schieweg in Rotterdam-Noord © Rijnmond
Als de ‘boze’ bewoner terugkeert van zijn biertje om te informeren of hij een hotel moet regelen, blijkt de ontruiming met een sisser af te lopen. “We zijn hier zo klaar.” Na twee uur geeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond groen licht en mogen de bewoners alweer terug naar huis. Het stelt de meeste bewoners gerust: “Anders hadden ze het niet zo snel weer vrijgegeven.”
Wel worden de werkzaamheden gestaakt en vindt maandag vervolgonderzoek plaats.
“Er zijn geen veranderingen, geen nieuwe scheuren, geen verschillen”, benadrukt Jan Willem Smit desgevraagd. Dat laat hij maandagmiddag ook in een mail aan alle eigenaren weten. Voor de zekerheid en ter geruststelling worden er scheurmeters opgehangen. “Vandaag is er overlegd en besloten de scheuren te gaan monitoren. Er worden scheurmeters geplaatst en dan worden de werkzaamheden weer opgestart.” Een aantal huurders weet van niets en is zelfs niet eens op de hoogte van het funderingsherstel. Hun huisbazen hebben ze niet ingelicht, laten ze Rijnmond weten.
Funderingsherstel aan Schieweg Rotterdam-Noord
Funderingsherstel aan Schieweg Rotterdam-Noord © Rijnmond

‘Onnodige’ paniek

Achteraf blijkt dat een huurder in paniek raakte vanwege het plaatsen van houten frames om raamkozijnen en deurposten extra te ondersteunen. “Het is logisch dat je daarvan schrikt. Als die ene huurder zich nou eerst had gemeld bij de uitvoerder in plaats van gelijk de brandweer te bellen, dan was dit niet nodig geweest.”
De scheurmeters worden deze week nog opgehangen en dan hervat Brefu het werk. “Dat doen we om de situatie goed te beoordelen. We hebben een nulmeting gedaan en weten dus wat de startsituatie is.”
Het funderingsherstel gaat een jaar in beslag nemen en al die tijd zullen de meters de gevels monitoren. Het herstel vindt plaats bij 10 panden met ieder vier appartementen. De woningen zijn scheefgetrokken omdat er volgens de funderingsexpert ‘vroeger niet goed is geheid.’ Binnen lopen de vloeren van achter naar voren ruim 25 centimeter af.
Gekozen is voor de methode waarbij bewoners niet hun huis uit hoeven. In de voorgevel worden grote gaten gemaakt waardoor graafmachines het souterrain kunnen uitgraven. Daarna wordt er ondergronds een nieuwe fundering geplaatst in een betonnen bak. Alle eigenaren moeten tussen de 30.000 en 45.000 euro ophoesten voor het herstel.
Fles rolt uit zichzelf vanwege de verzakte vloer