112

Opnieuw zorgt accu elektrische fiets voor verwoestende brand

Buurvrouw Ilse: 'Ik liep naar het balkon en toen explodeerden de ruiten.'
Buurvrouw Ilse: 'Ik liep naar het balkon en toen explodeerden de ruiten.' © MediaTV
Wederom heeft het laden van een accu van een elektrische fiets geleid tot een verwoestende brand. Volgens de brandweer is het al de vierde keer in anderhalve week dat een accu van een fiets een woningbrand veroorzaakt.
Rond 06:45 uur woensdagochtend ontstond in Spijkenisse een uitslaande brand in een portiekwoning aan de Azaleastraat. Het vuur begon op de tweede verdieping maar sloeg over naar de derde etage. Beide woningen zijn compleet verwoest door de brand.

'Verschrikkelijk om te zien'

Uit de bovenste woning heeft de brandweer, gebruikmakend van een zuurstofmasker, iemand gered. In totaal zijn zeven mensen nagekeken door ambulancepersoneel en hoefde niemand naar ziekenhuis. Alle woningen in de portiek zijn door de brandweer en politie ontruimd.
Rijnmond-verslaggever ter plaatse: "De schade is enorm. Het hele pand is zwart en de ruiten zijn eruit. De gevel is verbrand het plafond is zwart, het is verschrikkelijk om te zien. Alle omliggende woningen zijn ontruimd."

Elektrische fiets

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zegt dat de brand vermoedelijk is ontstaan in een accu van een elektrische fiets. "Ik wil iedereen daarom oproepen: let hierop", benadrukt hij. "Zet een elektrische fiets niet zomaar in de woning en voer zelf geen reparaties uit."
Van de accu is weinig meer over, de brandweer heeft hem in een bak water gelegd.
Van de accu is weinig meer over, de brandweer heeft hem in een bak water gelegd. © Rijnmond
De brandweer heeft de afgelopen anderhalve week al vier branden moeten blussen die door accu's zijn ontstaan. Zo ook vorige week dinsdag, toen de accu van een elektrische step vlam vatte in een woning aan de Rutgersstraat in Rotterdam-Schiebroek. Twee mensen zijn toen door de brandweer van het balkon gered. Hierdoor moesten acht woningen worden ontruimd.

Buurvrouw hoorde geschreeuw

Ilse woont ook in de flat. Zij werd wakker van geschreeuw. "Ik dacht eerst dat er ergens ruzie was. Ik liep naar het balkon en toen explodeerden de ruiten. Het glas vloog overal naartoe. Uit het huis kwamen enorme vlammen. Een jongetje uit dat huis zit bij mijn zoon in de klas."
Opnieuw is de oorzaak van een brand een accu van een elektrische fiets.
Opnieuw is de oorzaak van een brand een accu van een elektrische fiets. © Rijnmond