nieuws

De geheimen van stadhuis Rotterdam: van koninklijk toilet tot dakterras

Een toilet voor koninklijk bezoek, indrukwekkende standbeelden, open haarden van marmer en een groot dakterras. In de nieuwste aflevering van Politiek010 laat bode Hans Lierop de geheimen van misschien wel het mooiste stadhuis van Nederland zien.
Hans werkt al 16 jaar als bode en gastheer op de “Coolsingel”. Naast het ondersteunen van de gemeenteraad en het college leidt hij ook groepen rond in zijn 'tweede huis'. Komend najaar gaat Hans met pensioen, maar voor die tijd laat hij Politiek010 nog een keer de pareltjes van het Stadhuis zien.

Commotie


Nu vinden de Rotterdammers de pracht en praal schitterend. Maar toen het stadhuis honderd jaar geleden werd opgeleverd, waren de reacties minder positief.
Hans Lierop: “Er was toen veel commotie. De mensen vonden het toen allemaal te overdreven. Als je nagaat dat de Van Nelle Fabriek van dezelfde tijd is, vonden de mensen dat veel mooier. Het was modern in hun ogen. Ze vonden dit allemaal een beetje achterhaald.”

De koninklijke wc


Benieuwd hoe de Koninlijke wc eruit ziet, waarom er zoveel luxe lampen en koper in de centrale hal zit en hoe het uitzicht is vanaf het dakterras? Je ziet het allemaal in het tweeluik
De Geheimen van het Stadhuis
in Politiek010.

Het eerste deel is nu al te bekijken, volgende week volgt deel twee. In die aflevering laten we zien dat het stadhuis ook decor is geweest voor speelfilms en zoeken we uit wat er in de kelder zit.
In Politiek010 nemen verslaggevers Jan-Roelof Visscher en Ewoud Kieviet de Rotterdamse politiek door. Ze kaarten problemen aan van Rotterdammers en laten de mens achter de politicus zien. Na het zien van Politiek010 bent u helemaal bijgepraat!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl