nieuws

De vragen van 4 augustus 2018

Hoe wordt brood, nadat het opgehaald is door de broodkar, omgezet in energie?
Hoe wordt brood, nadat het opgehaald is door de broodkar, omgezet in energie?
Hans de Zwart uit Hellevoetsluis wilt graag weten:Waarom kunnen we het water dat uit de dakgoot loopt niet opvangen om de wc mee door te spoelen? Dat lijkt me een goede oplossing voor het milieu.
Antwoord:
Door de vooruitgang is die slimme manier van hergebruik verdwenen. Soms blijkt de vooruitgang achteraf een toch een soort achteruitgang. En jaren later wordt dat wiel weer opnieuw uitgevonden. Veel mensen verzamelen nu wel op eigen initiatief hun regenwater. Mensen met een koophuis kunnen hele installaties plaatsen. Voor huurhuizen moet met wat creatiever zijn.
Je kan een tank of zakken aansluiten op de regenpijp en op je toilet. Ook moet je er één of meerdere filtersystemen op aansluiten, volgens een site, maar het kan ook eenvoudiger volgens Pim Wijnakker. Zijn regenwater-toiletproject zit nog in een testfase, is al vanaf € 240,- verkrijgbaar en dat heb je binnen twee jaar terugverdiend. Bijkomend voordeel is dat je geen kalkaanslag meer krijgt, dus het scheelt ook poetswerk!

Jacqueline van der Meer uit Hendrik-Ido-Ambacht vraagt:
Je ziet steeds karretjes rijden die brood ophalen om energie van te maken. Maar hoe doen ze dat precies? En kun je bijvoorbeeld ook oude gebakjes, pizza’s en dat soort dingen in die broodbakken gooien?
Antwoord:
Het brood kan alleen tot biogas vergist worden als het puur en alleen brood is. In gebak en taart zit zuivel en vet. Dus liever geen andere dingen in de container gooien dan brood
Het is mogelijk om met een vergistingsinstallatie oud brood om te zetten in energie. Eén brood produceert genoeg biogas om een gaspit een uur lang voluit te laten branden. Op internet zullen we de procedure plaatsen (zie onderaan de achtergrondinfo met afbeeldingen), maar het is nu al te zien op www.broodnodig.co.

Ron Stokman uit Vlaardingen vraagt:
Sommige mensen hebben heel korte brede duimnagels. Hoe kan dat? En hoe noem je zo’n duim? En hoe kan het dat je zo’n duim hebt, is dat een erfelijkheidskwestie?
Antwoord:
Dit heeft inderdaad een naam: Brachydactyly. Een grotendeels probleemloze aandoening die erfelijk is. Het is een verkorting van de vingers en tenen als gevolg van ongewoon korte botten.

Jacqueline van ‘t Wout:
Mensen zeggen vaak dat je voorzichtig moet zijn met mensen die aan de deur komen die zich voordoen als Jehovah’s Getuigen. Klopt dat?
Antwoord:
Ze zijn meestal heel opdringerig (voet tussen de deur) en zijn bijna niet weg te krijgen. Ze willen je bekeren en blijven maar praten. Trouwens, je moet altijd oppassen met onbekenden die bij je aanbellen en zeer zeker als ze niet alleen zijn en bij je binnen willen komen.

Peter van Die vraagt:
Als er uit de wolken regen valt, hoe lang duurt het dan voor ik de regen voel?
Antwoord: ​
Dat hangt af van de wind, de hoogte van de wolk en de omvang van de druppel. (Hoe groter die is, hoe groter zijn snelheid wordt.) Zijn maximale snelheid krijgt hij al vlak na het verlaten van de wolk, daarna houdt de luchtweerstand de druppel op dezelfde snelheid.
Een druppel van 1,5 millimeter doorsnee haalt ongeveer zeven meter per seconde, die van twee millimeter valt met negen meter per seconde. Laten we daarvan uitgaan. Als zo’n druppel uit een gemiddelde regenwolk op tien kilometer hoogte valt, is hij na 18 minuten en 31 seconden beneden. Nou ja, in theorie, bij windstil weer, wat nooit het geval is. Wind zal de druppel onvoorspelbaar eerder of later op de grond laten vallen.

Priscilla van den Berg vraagt:
Hoe klinkt geluid in de ruimte? Reikt het verder, of is het juist gedempt?
Antwoord:
Geluid zijn golven die zich alleen kunnen voortplanten in een medium. Het verplaatst zich door lucht, andere gassen, vloeistoffen en vaste stoffen.
De geluiden die je hoort zijn veranderingen in de luchtdruk. Zonder lucht is er echter geen luchtdruk die kan veranderen.
In de drukcabine van een ruimteschip zijn geluiden wel te horen, maar die verlaten het schip niet, want daar is geen lucht.

Thijs Anchelon vraagt:
In het Nederlands heb je tongenbrekers als ‘de kat krabt de krullen van de trap’ en ‘de koetsier poetst de postkoets’. Heb je die ook in het Engels?
Antwoord:
Ja, natuurlijk! Elke taal zal zijn tongbrekers hebben. De meest bekende tongue twister gaat als volgt: “She sells seashells by the seashore” en een andere is:
Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

Remco Kroeze vraagt:
Gedestilleerd water en gedemineraliseerd water... wat voor water? Wat zijn de verschillen en waarvoor gebruik je de een en de ander, hoe wordt het gemaakt, waar is het nog te koop?
Antwoord:
Uit gedeminiraliseerd water of kortweg demi-water zijn alle zouten gehaald en gebruik je o.a. in je stoomstrijkijzer, batterijen en bevochtigers.
Gedestilleerd water is erg zuiver water (dat duurder is dan demi-water) en daar zijn alle anorganische zouten en vele organische stoffen uit verdwenen. Dit pure water wordt wel gebruikt in de chemie en de biochemie. Via deze link kun je zien hoe je het ook zelf kunt maken:

Carl Groenendijk uit Rotterdam Zuid vraagt:
In het kader van het huidige watertekort: kan er van zeewater geen drinkwater worden gemaakt?
Antwoord: De marine is al heel bekend met het ‘ontzilten’ van water aan boord van hun schepen. De meest voorkomende manier is destillatie. Het zoute water wordt op kooktemperatuur gebracht zodat er stoom vanaf komt. De stoom wordt opgevangen en weer afgekoeld zodat dat weer water wordt. Het zout blijft achter. Het is dus zeker wel mogelijk, maar het is vooral een heel kostbare manier om aan schoon water te komen, want het kost veel energie om al het water op te warmen. Waarschijnlijk wordt er in de toekomst meer gebruik gemaakt van deze methode en dan hopelijk met groene energie.

Wil Leenborg uit R'dam West vraagt:
Ze rijden momenteel op de A15 en horen op de radio dat er een file is met 15 minuten vertraging. Maar ze hebben er wel 30 minuten in gestaan. wie berekent die vertragingstijd en hoe weten ze dat?
Antwoord:
Rijkswaterstaat berekent het d.m.v. de detectielussen in de weg (en de camera’s) en navigatiebedrijf TomTom berekent het d.m.v. de GPS-signalen die zij opvangen (o.a. van mobieltjes). De ANWB krijgt de informatie van TomTom en Rijkswaterstaat, maar ook van zijn eigen wegenwacht (die ziet ook files in dorpen waar geen lussen in de weg zitten). Wat wij vertellen is de huidige situatie, doorgekregen van de ANWB. De vertraging kan natuurlijk altijd oplopen of minder worden.
Ineke van Genderen uit Dordrecht vraagt: Ze zit lekker in de tuin in haar nieuwe korte broekie en dat broekie heeft kant aan de onderkant. Er is een liedje dat gaat over kant aan m’n broek. Wie zingt dat ook alweer?
Antwoord:
Rita Corita!!!!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl