SPARTA

Sparta naar Voren! met Steef Nieuwendaal, de personificatie van de 'dark ages': 'Wees nu trots op Sparta'

Steef Nieuwendaal te gast in Sparta naar Voren!
Steef Nieuwendaal te gast in Sparta naar Voren! © Rijnmond
Steef Nieuwendaal speelde van 2011 tot 2015 voor Sparta en groeide uit tot het boegbeeld van de magere jaren in de toenmalige Jupiler League. Hoewel de sportieve successen uitbleven, groeide zijn populariteit. In de podcast Sparta naar Voren! vertelde de voormalig hardwerkende middenvelder over de zwarte tijden op het Kasteel. Zijn tip? "Vergeet niet te genieten nu het goed gaat met Sparta."
In het zijn eerste jaar bij Sparta trainde hij onder Michel Vonk. Dat seizoen werd geen groot succes, mede omdat toenmalig directeur Wiljan Vloet besloot om camera's op te hangen in de kleedkamer voor een real life serie op RTL. Volgens Nieuwendaal was dat funest voor de prestaties.
"Ineens hoorden we dat er vanaf de volgende dag camera's zouden gaan hangen in de kleedkamer. Dat veranderde direct de dynamiek. Gingen jongens in de rust ineens hun shirt uitdoen en de spieren aanspannen, zodat ze maar op beeld kwamen. We stonden bovenaan en ineens pakten we nauwelijks punten meer. We hebben als spelersraad echt gevochten om sommige beelden niet uit te zenden. We eisten dat sommige beelden eruit gingen en dat we anders stopten met voetbal. Best wel een heftige periode. Vooral omdat de camera's er ineens hingen, zonder dat we er aan konden wennen."
Het sportieve dieptepunt vond plaats onder Gert Kruys. "Hij kon mij als trainer echt niet raken", vertelt Nieuwendaal. Sparta eindigde als 16e in de eerste divisie, maar omdat het de eerste periode won mocht het wel meedoen aan de play-offs om promotie. Tijdens het seizoen werd een aantal spelers terug gezet naar het tweede elftal. "Zonder geldige reden als je het mij vraagt", meent Nieuwendaal.
"Toen hebben wij als spelersraad voor die play-offs alle spelers en de trainer bij elkaar geroepen. Gezegd dat die spelers terug moesten komen en dat iedereen moest stoppen met 'klootviolen'. Nog één keer jezelf boos maken en proberen te promoveren." Sparta versloeg NEC, maar strandde tegen FC Dordrecht. "Toen konden we het ineens wel. De sfeer was naar het nulpunt gedaald en puur en alleen door de spelers hebben we het uiteindelijk nog bijna gehaald."

'Geniet nu het goed gaat'

Uiteindelijk heeft Nieuwendaal het vier jaar vol gehouden op het Kasteel. Drie keer speelde hij om promotie naar de eredivisie, maar nooit slaagde hij er met Sparta in. De kale Brabander werd uiteindelijk een publiekslieveling, er werden zelfs gebakjes naar hem vernoemd, maar het had niet veel gescheeld of zijn verblijf op het Kasteel was beperkt gebleven tot een paar weken. Nieuwendaal kon moeilijk tegen de directheid van de Rotterdamse jongens.
"Bij FC Den Bosch was ik gewend dat je bij een rondootje braaf in het midden ging staan. Kwam ik ineens in een groep met gasten als Mario Bilate en Iliass Bel Hassani. Jongens van de straat. Voordat iemand in het midden ging staan, werden er eerst zeven opmerkingen heen en weer gemaakt. Dus na een paar weken belde ik Fons Groenendijk op of hij mij alsjeblieft weer terug naar Den Bosch wilde halen. Hij stelde mij op m'n gemak en zei dat alles wel goed zou komen. Dat is het ook gekomen. Ik kom nu heel graag in Rotterdam."
Zijn vrouw werkt nog steeds in Rotterdam en Nieuwendaal organiseert voetbalreizen, onder meer voor de businessclubs van Sparta en Excelsior. Als Ruud van Os, Frank Stout en Anton Slotboom luisteren naar de absurde verhalen van Nieuwendaal vallen zij van de ene in de andere verbazing. "Snap je nu waarom wij dit de 'dark ages' van Sparta noemen? Nieuwendaal lacht. "Daarom zeg ik ook dat je nu vooral ook moet genieten nu het goed gaat."