LOKAAL

Duizenden mensen kijken mee met sluiting Maeslantkering, de 'grootste robot ter wereld'

Maeslantkering
Maeslantkering © Het Keringhuis
De Maeslantkering gaat deze zaterdag dicht voor een jaarlijkse test. Er worden duizenden toeschouwers van over heel de wereld verwacht, zegt Jeroen Kramer, manager van het Keringhuis. "We mogen wel wat trotser zijn."
De Maeslantkering is een stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg, die de inwoners van Zuid-Holland beschermt bij hoogwater vanuit zee. De Maeslantkering sluit bij een waterpeil van 3 meter boven NAP bij Rotterdam en 2,9 meter boven NAP bij Dordrecht, maar dit deltawerk kan maximaal een vloedgolf van 5 meter aan. De sluiting, en ook de beslissing hierover, gaat volledig automatisch.
Geen enkele waterkering ter wereld heeft grotere beweegbare onderdelen dan de Maeslantkering. De twee deuren zijn 210 meter breed, 22 meter hoog en 15 meter diep. Bij sluiting lopen ze vol met water en zakken naar de bodem.
Jeroen Kramer bij de Maeslantkering
Jeroen Kramer bij de Maeslantkering © WOS

Bescherming

De testsluiting trekt jaarlijks zo'n vijfduizend mensen, vertelt Kramer aan WOS. Hij woont zelf in Hoek van Holland, maar dat dorp ligt zelf vóór de Maeslantkering. Het wordt tijdens een storm dus niet beschermd door de waterkering. "Ik vertel mensen van over heel de wereld hoe veilig we zijn, maar ik woon zelf aan de verkeerde kant van de kering", lacht Kramer. Maar Hoekenezen en Westlanders hoeven zich volgens hem geen zorgen te maken. "Mensen die aan de kust wonen worden beschermd door het strand en de duinen."
Het testen gebeurt op zaterdag 16 september. Het sluiten van de Maeslantkering duurt twee uur, omdat het een flink proces is. "De kering moet eerst gaan drijven. Daarna wordt de kering uitgevaren om op positie te brengen", legt Kramer uit. Eenmaal op positie moet de kering afzinken. "Het systeem opent dan de kleppen onderin de wand. Daardoor stromen alle compartimenten vol met water. Door dat gewicht zinken we in anderhalf uur tijd naar de bodem", vertelt Kramer.
Het testen gebeurt niet alleen om te kijken of het systeem nog werkt. Het is ook een test voor het operationele team. "Want naast dat het de grootste robot ter wereld is, kunnen we ook handmatig sluiten. De testsluiting wordt voor een deel dus ook door mensen gedaan. Zo wordt gekeken of men goed samenwerkt en of ze het systeem op het juiste moment kunnen overnemen", legt Kramer uit.
De Maeslantkering is in 1997 opgeleverd en nu dus 26 jaar oud. De kering moest na de bouw honderd jaar mee kunnen gaan. "Dus dan kan je uitrekenen dat we nog 74 jaar te gaan hebben", aldus Kramer.
Momenteel wordt er veel onderhoud aan de kering gepleegd. Zo worden de pompen vervangen en wordt de buitenkant opnieuw geverfd. Dat laatste duurt maar liefst vier jaar. Dat komt ook doordat er een groot deel van het jaar geen werkzaamheden mogen worden uitgevoerd. "Want 1 oktober begint het stormseizoen en dat duurt tot half april. In die maanden mag er geen onderhoud plaatsvinden", vertelt Kramer. Daarom vindt de testsluiting altijd in september plaats. "Om alles wat vervangen is te kunnen testen."
Jeroen Kramer roept mensen op om vooral naar de testsluiting te komen kijken. De verwachte sluiting begint zaterdag om ongeveer 15:30 uur.
Dit is een verhaal van onze mediapartner WOS.