DIEREN
Uit de sloot, in de pan: strijd tegen schadelijke rivierkreeft lijkt succesvol

De Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt schade aan dijken, oevers en de natuur in de regio. Maar hoe bestrijd je deze invasieve exoot zonder schade aan te richten aan het andere leven in het water? Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft deze week twee nieuwe vangtuigen in het water gezet om de dieren te vangen.
De Amerikaanse rivierkreeft verspreidt zich sinds het eind van de vorige eeuw in Nederland. Vermoedelijk hebben aquariumbezitters de eerste exemplaren losgelaten in open water, met alle gevolgen van dien. De kreeft is namelijk een alleseter en eet zowel waterplanten als -diertjes, en vreet op die manier de sloten kaal waardoor al het andere leven doodgaat. En met het graafgedrag van de rivierkreeft richt hij niet alleen schade aan de oevers aan, maar wordt ook de waterkwaliteit aangetast.
Het beestje komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar gedijt ook goed op de slibbige waterbodem in onze regio. "Hier voelen ze zich echt thuis", zegt ecoloog Wilco de Bruijne tegen de WOS. "Op plekken waar veel rivierkreeften zitten, vangen vissers minder vis en verdwijnen amfibieën en planten. Je ziet dus echt een effect op andere diersoorten en planten."
De kreeft staat dan ook op de lijst van invasieve exoten. EU-lidstaten zijn daardoor verplicht maatregelen te nemen om de populatie in te perken. Maar een goede manier daarvoor zonder gevolgen voor het andere leven in het water, was er eerder nog niet.
Succesvol
Delfland heeft in 2021 het initiatief genomen voor het onderzoeken van grootschalig vangen van de kreeften. Vorig jaar is begonnen met vangen van de kreeften met korven en fuiken. Dat gebeurde op drie zogenoemde 'hotspots' in Vlaardingen, Delft en Den Haag. De actie had succes: op die locaties is inmiddels 95 procent van de kreeften verdwenen.
Nu worden op een tweede locatie in Vlaardingen dus nieuwe vangmiddelen ingezet. Er is voor verbeterde vangtuigen gekozen, om te zorgen voor zo min mogelijk 'bijvangst'. Het afvangen van kreeften gebeurde nu nog veelal met traditionele korven en fuiken, die bedoeld zijn voor het vangen van vis. De nieuwe vangtuigen worden een maand lang getest.
"Dit is zeker niet het ei van Columbus, we gaan er niet alles mee oplossen", zegt De Bruijne. "Maar we willen wel de beschikking hebben over vangmiddelen waarbij we niet die bijvangst van vis hebben."
Eten
En wat gebeurt er dan met de gevangen rivierkreeften? "De beesten gaan naar de groothandel. Ze zijn getest op consumptiegeschiktheid en ze zijn goed te eten", zegt De Bruijne. Ze worden dus gewoon verhandeld, zodat ze alsnog een goede bestemming krijgen."
Dit is een verhaal van onze mediapartner WOS.