HUIZENMARKT

René verkoopt huizen van een paar miljoen en moet creatief zijn om kopers te vinden

Van Nierop bedenkt telkens weer nieuwe manieren om woningen op een creatieve manier te presenteren.
Van Nierop bedenkt telkens weer nieuwe manieren om woningen op een creatieve manier te presenteren. © At Home Makelaardij
Dat een huis van vijf miljoen niet binnen drie dagen verkocht wordt, weet makelaar René van Nierop maar al te goed. Met zijn team specialiseert hij zich in vastgoed van het hogere segment. Onder andere de Meilandjes, voetballer Denzel Dumfries en B&B Vol Liefde-Hans uit Pistoia klopten al bij hem aan voor de verkoop van hun huis. Rijnmond sprak met Van Nierop over zijn verkooptechnieken, zoals landen met een helikopter, vloggen onderweg naar een Frans kasteel en een woning die wordt aangeboden inclusief wereldcruise.
Geen dag ziet er hetzelfde uit voor makelaar René van Nierop van At Home Makelaars uit Barendrecht. Voor zijn opdrachtgevers komt hij in het hele land, en zelfs daarbuiten. We spreken hem tussen afspraken door. Ondanks dat hij weinig tijd heeft, gaat de makelaar er uitgebreid voor zitten om over zijn bedrijf te vertellen. Veel vragen zijn er niet nodig om hem te laten uitweiden over de ins en outs van het makelaarsvak: de passie spat er vanaf.
Van Nierop zit al vijfentwintig jaar in het vak, vertelt hij. Waar het begon met de starterswoningen, klom hij de afgelopen jaren op naar 'het hogere segment', oftewel, een vraagprijs van meer dan een miljoen. "Hoe duurder de woning, hoe moeilijker het is om 'm verkocht te krijgen. Al helemaal met de hypotheekrentestijging van de afgelopen tijd. Waar je twee jaar geleden over een hypotheek van 8 ton nog een jaarlijkse rente betaalde van 12 duizend euro, is dat nu zo'n 36 duizend euro. Dat is heel veel geld. Huizen staan met gemak een aantal maanden of meer te koop."
Voor At Home Makelaardij extra reden om een trukendoos vol creativiteit open te trekken om een woning zo snel mogelijk te verkopen. En ja: dat zijn héél andere technieken dan bij een rijtjeshuis, zo blijkt.

Landen met een helikopter

"Ik ga altijd naar zo'n woning toe met mijn team 'exclusief': Brittney en Denise. Dat zijn de dames met wie ik de dure huizen doe."
Brittney doet de storytelling en Denise maakt de videobeelden voor de Instagram-reeltjes. Die spatten echt van het scherm. Met goede muziek uit de 80's, 90's, maar ook van nu. Als die online staan, begint de telefoon eigenlijk al meteen te rinkelen."
Het 'team-exclusief': Denise, René en Brittney
Het 'team-exclusief': Denise, René en Brittney © At Home Makelaardij
"We proberen altijd om de speciale aspecten van een huis in beeld te brengen. Dat geldt voor alle huizen, van starterswoningen tot hoger segment. Het is maatwerk. 'Kijk, dit is de keuken, en hier is het toilet', dat is te makkelijk."
Wat bijvoorbeeld het noemen waard is bij het huis van 1.9 miljoen euro aan de Hoeveweg in Rijkevorsel, is de speciale landingsplaats voor je helikopter die je erbij krijgt als koper. "Om dat mooi te illusteren, hebben we een helikopter gehuurd en opnames gemaakt dat we bij het huis landen."
Zo 'simpel' kan het dus zijn. En die speciale aspecten zijn eerder regel dan uitzondering voor de woningen die Van Nierop in de verkoop heeft, als we zijn andere voorbeelden moeten geloven.
"Binnenkort komt er een mooie woning online met een tennisbaan" vertelt hij verder. "Dan vertel ik al serverend de belangrijkste informatie over het huis. Het is dan net even met een knipoogje", lacht René.
Al pratend komen er bij hem nog meer voorbeelden van huizen naar boven die 'net met een knipoogje' worden gepresenteerd. "Er komt over een tijdje een woning in de verkoop met een manege, paardenstallen, noem maar op. Dan presenteer ik dat met een cowboyhoed op."
Maar het moet ook weer niet te gek worden, vindt de makelaar. Potentiële kopers zullen hem tijdens een bezichtiging niet zien in cowboytenue. "Je moet je als makelaar je altijd kleden naar de klant. De ene keer is dat een chinobroek en een polo, de andere keer een pak. Maar nooit een das, daar doen we niet aan."
Van Nierop in de helikopter
Van Nierop in de helikopter © At Home Makelaardij

Vloggen voor de Meilandjes en een serie op Videoland

Van Nierop kreeg bekendheid toen hij het chateau van de Meilandjes verkocht. "Het kasteel stond al lange tijd te koop, en op een gegeven moment dacht ik': 'Weet je wat, ik stuur de familie Meiland gewoon een e-mail of ik ze kan helpen'. Ik doe wel vaker gekke dingen." Hij grinnikt.
"Binnen een week had ik reactie: 'Wat leuk, je bent de eerste makelaar die op eigen initiatief contact zoekt, laten we een afspraak maken'. Toen hebben we een plan gemaakt samen met het marketingteam en hebben we een plan gepresenteerd."
"Eén van de verkooptechnieken was een vlog. Daar haalden we echt leuke kijkcijfers mee. RTL Boulevard, het AD, De Telegraaf, het kwam overal terecht."
"We hebben een week in Frankrijk gezeten, en toen was het chateau verkocht. Dat was natuurlijk wel een feestje. Uiteindelijk heb ik ook het huis van de familie Meiland in Noordwijk verkocht."
Er wordt er op z'n 'Meilands' geproost op de verkoop van het huis in Noordwijk
Er wordt er op z'n 'Meilands' geproost op de verkoop van het huis in Noordwijk © René van Nierop
"Daardoor zagen steeds vaker mensen mijn naam vallen en kwamen er andere BN'ers. Voetballers, mensen van televisie, noem maar op. Op dit moment is het duurste huis in de verkoop 7 miljoen, een penthouse in de Montevideo in Rotterdam."
Oplettende potentiële kopers zou het penthouse bekend voor kunnen komen. Het was namelijk het decor van de nieuwe Videoland-serie House of Glory. In die serie nemen twee teams van talentvolle kickboksers het tegen elkaar op onder leiding van kickboks-iconen Rico Verhoeven en Badr Hari.
"Helemaal te gek is dat. We zijn nu in overleg of we op basis daarna nog een korte video kunnen maken om dit huis weer op de radar te zetten met de prijsverlaging die eraan komt. Dat Rico of Badr iets over het huis zegt bijvoorbeeld. Een video met een Rotterdams, rauw randje. Dat zou echt super zijn."
Binnenkijken in het penthouse van 7 miljoen met zicht op de skyline van Rotterdam

Cruise included

Afgelopen week kwam Van Nierop met een wel heel bijzondere manier om ervoor te zorgen dat een woning snel zou worden verkocht. De koper van de woning aan het Jaagpad 55 in Barendrecht krijgt er namelijk een tot op de puntjes verzorgde wereldcruise ter waarde van 50.000 euro bij. Of net andersom, als we de advertentie moeten geloven. De koper van de cruise van bijna 1.3 miljoen krijgt de woning er gratis bij.
"We hadden bij dat huis een aantal bezichtigingen gehad en ook een koper, maar die kregen de hypotheek niet rond. Daarna liep het niet meer. Ik ben met de verkoper om de tafel gegaan: 'Wat gaan we doen?', vroeg hij me. Toen had ik een goed idee: 'Weet je wat we gaan doen, we gaan er een wereldcruise bij aanbieden'. Die vertrekt, ik had hem toevallig al gezien, in 2025."
En dan ook niet zomaar een cruise. Nee, alles zit erop en eraan. "Dan zit je in de yachtclub, het luxe gedeelte. Daar krijg je ook zakgeld tijdens je verblijf. En je bent echt lang onderweg hoor. Een dikke drieënhalve maand. Die gaat de hele wereld rond."
"De kopers hebben een budget van 50.000 euro. En daarvoor mogen ze op cruise, of ze gaan naar Zuid-Afrika voor een safari, het maakt mij niet uit."
En wat als de kopers geen interesse hebben in een vakantie en gewoon 50.000 euro korting willen op de vraagprijs? Van Nierop moet lachen. "Dat kan natuurlijk ook. Maar als ik het zo zou brengen, dan had het lang niet zoveel aandacht opgeleverd als nu."