AUTO

Johan zorgt al 15 jaar voor de auto van zijn overleden vriend Joop

De Peugeot 404 uit 1964
De Peugeot 404 uit 1964 © RTV Dordrecht
Een stoet met ruim dertig oude voertuigen rijdt zaterdag in en om Dordrecht tijdens de Riverside Car Classic. Johan den Houten is één van de deelnemers, met een Peugeot 404 uit 1964. Hij zorgt nu ongeveer vijftien jaar voor de 404, die van zijn goede vriend Joop is geweest.
Joop overleed een aantal jaar geleden op jonge leeftijd en vroeg voor zijn dood aan Johan of hij de zorg voor de auto wilde dragen. "Zelf had ik al een aantal oldtimers en we deelden de liefde voor auto's", vertelt Johan aan RTV Dordrecht. "Joop had jonge kinderen en inmiddels rijden de jongens af en toe mee. Het mooiste zou zijn als ze straks zelf kunnen rijden."
Rijden is voor auto's van deze leeftijd van groot belang. Zo voorkom je als eigenaar dat de banden plat worden. Een oldtimer onderhouden is veel werk en iedere manier om extra onderhoud te vermijden is dan nuttig. "Een keer per maand rijden is normaal. Het zijn ook auto's die je echt nog moet smeren. Je moet het goed in de gaten houden."

Vriendschappen

De Riverside Car Classic is komend weekend. Dit jaar is de vijfde editie. Volgens mede-organisator Harry Eskens is het een geschikte dag om de kennis en passie voor oldtimers te delen met anderen: "Er ontstaan hele leuke gesprekken over hun auto, over de geschiedenis van de auto en hoe zij eraan gekomen zijn."
Johan vult aan: "Terwijl de één gaat wielrennen zij wij juist bezig met de auto. Dat is ontzettend leuk." Zo ontstaan er volgens Johan ook geregeld nieuwe vriendschappen omdat je praat over gedeelde interesses. "Dat schept een band."

Adler

In de afgelopen jaren van het evenement heeft Eskens een aantal onontdekte pareltjes voorbij zien komen. "Vorig jaar was er ineens een Adler. Ik had van het merk wel gehoord, maar dan alleen van de typemachines. Het was een authentieke auto en dit jaar hebben we er zelfs twee van. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat rijden."
Ook benieuwd naar de oude voertuigen? Geïnteresseerden kunnen de auto's zaterdag vanaf 09:30 uur zien vertrekken bij Molen Kyck over den Dyck. Rond 16:30 uur worden de auto's weer terug verwacht in Dordrecht en komen zij aan bij autobedrijf Ames aan de Laan der Verenigde Naties.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.