SPARTA

Regionale profcoaches nemen G-voetballers in Barendrecht onder handen: 'betaald voetbal kan hier een puntje aan zuigen'

Trainers Jeroen Rijsdijk en Marinus Dijkhuizen, een van de G-voetballers van Excelsior en scheidsrechter Danny Makkelie
Trainers Jeroen Rijsdijk en Marinus Dijkhuizen, een van de G-voetballers van Excelsior en scheidsrechter Danny Makkelie © Rijnmond
Het is al jarenlang een prachtige traditie, al zag het programma er dit jaar iets anders uit dan voorheen. Coaches van betaald voetbalverenigingen begeleiden G-voetballers tijdens een jaarlijks toernooi op sportpark de Bongerd in Barendrecht. Het werd weer een middag en avond met louter lachende gezichten.
Op het complex van BVV Barendrecht kwamen coaches uit het regionale betaald voetbal samen. In het verleden waren de clubs uit het hele land naar De Bongerd gereisd, maar dit jaar wordt de G-voetbaldag op meerdere locaties in Nederland gehouden.
ADO Den Haag, Excelsior, Sparta, Feyenoord, Jong Oranje en FC Dordrecht zijn aanwezig om de deelnemende G-teams op sportpark de Bongerd te begeleiden. Omdat Barendrecht ligt onder de rook van dé voetbalhoofdstad van Nederland, Rotterdam, is ook de bondscoach er. Ronald Koeman is de grote blikvanger van het trainerskorps.
Net als bij een echte wedstrijd mag er niet afgetrapt worden zonder dat er eerst een fanatieke warming-up heeft plaatsgevonden. Al deed de ene spelers het iets fanatieker dan de andere. Daarna mochten de spelers wedstrijden van 15 minuten afwerken in het shirt van een betaald voetbal club.
Reportage over de G-voetbaldag in Barendrecht 2023
De wedstrijden werden gefloten door scheidsrechters uit het betaald voetbal: Danny Makkelie, Edwin de Graaf, Marc Nagtegaal, Clay Ruperti en Boyd van Kommer. Feyenoord won 'de topper' tegen ADO Den Haag nipt, dankzij een kopbal uit een hoekschop. De vreugde bij het G-team van Feyenoord was waarschijnlijk te horen in heel de wijde omgeving.

Waar is de VAR?

Of het nu gaat om een wedstrijd in de Champions League, de eredivisie, of bij het G-voetbaltoernooi in Barendrecht: Kritiek op de scheidsrechter is er altijd. En Makkelie moest ruiterlijk toegeven dat de spelers daar geen ongelijk in hadden. “Volgens mij heb ik één overtreding gemist. De keeper vond dat daar de VAR voor nodig was”, vertelt de scheidsrechter lachend.
Ondanks zijn gemiste overtreding heeft Makkelie het erg naar zijn zin. “Het grote voordeel is dat ze niet klagen. Er is geen commentaar op de leiding en alles wordt geaccepteerd. Wat dat betreft kan betaald voetbal daar nog wel een puntje aan zuigen.”

Sparta ongeslagen

Jeroen Rijsdijk had zijn handen vol aan het penalty schieten van zijn spelers. Constant moest hij kijken naar de bal die hopelijk in zou verdwijnen in het net. Sparta trok aan het langste eind en dus kon de trainer weer eens juichen, zoals al vaak is gebeurd in dit prille seizoen.
“We hebben de eerste wedstrijd gewonnen, dus Sparta is nog steeds ongeslagen”, lacht Rijsdijk. Zondag gaat de Kasteelclub op bezoek bij AZ en hoopt het na afloop nog steeds deze status te hebben, maar dan in de eredivisie. Volgens de Rotterdammer zijn er altijd kansen. “Je gaat een lastige pot tegemoet, maar wij hebben altijd vertrouwen. Laten we hopen dat we na het weekend nog altijd ongeslagen zijn."

‘Het is mooi om te zien hoe puur het is’

De goede reeks bij het G-team van Sparta komt overigens al voor het weekend al ten einde. In de derby met Excelsior gingen de Kralingers er met de winst vandoor, hetgeen tot grote vreugde leidde bij Excelsior.
Ook Excelsior trainer Marinus Dijkhuizen was aanwezig op de avond. “We hebben een leuk team. Het is een goed initiatief. Daarom zijn we ook met de hele technische staf aanwezig," vertelt Dijkhuizen.
"Het is mooi om te zien hoe puur het is. Hoe deze mensen het voetbal beleven, vriendschappen opbouwen en het leuk vinden dat jij hier aanwezig bent.”