nieuws

'Files op A15 nog niet lang genoeg'

a15mooi.jpg
a15mooi.jpg
ROTTERDAM - De files op de havensnelweg A15 zijn door de economische crisis nog niet lang genoeg. Veel bedrijven laten hun personeel en vracht nog steeds liever in de file staan dan dat ze chartertreinen, een hotel op de Maasvlakte en vrachtvervoer over water gebruiken.
Dat zegt directeur Laurens Schrijnen van De Verkeersonderneming, een samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf. Volgens Schrijnen is het omslagpunt wel dichtbij.

'Gered' door de crisis

Wat betreft de files worden de ondernemers in de haven volgens Schrijnen nu nog 'gered' door de crisis. ,,Maar dat blijft natuurlijk niet zo, nu de economie weer wat aantrekt.'' Hij verwacht dat het omslagpunt binnen afzienbare tijd plaatsvindt, door de aanleg van de Tweede Maasvlakte en de aankomende werkzaamheden aan de havensnelweg. Deze combinatie levert naar verwachting grote fileproblemen op.

Tweede Maasvlakte

Dagelijks zijn er achtduizend extra arbeiders te vinden in de haven, die werken aan de aanleg van de Tweede Maasvlakte. In 2013 moet de eerste containerterminal operationeel zijn. Daarnaast is naar verwachting eind dit jaar het contract om de A15 te verbreden rond. Mogelijk gaat de eerste schop eind dit jaar of begin volgend jaar de grond in.
Project Spitsscoren
Bedrijven worden ook op andere manieren gestimuleerd na te denken over alternatieven. Zo mogen ondernemers die zich op de Tweede Maasvlakte vestigen slechts 35 procent van hun vracht via de weg vervoeren. In de rest van de haven is dat veel meer. Daarnaast is er het project Spitsscoren, waarmee op de A15 ruim vijfhonderd personenauto’s uit de spits zijn gehaald, aldus Schrijnen. Mensen die meedoen met het project, krijgen geld als ze buiten de spits rijden.
Files met 20 procent verminderen
De Verkeersonderneming wil het spitsverkeer op de A15 met 20 procent verminderen. Tot nu toe is daarvan vijf procent gerealiseerd door spitsmijders. Hoeveel andere projecten bijdragen aan het verminderen van de files is nog niet duidelijk.