ROTTERDAM

Djanifa geeft elke week 3,5 liter eigen moedermelk aan te vroeg geboren baby's in het ziekenhuis

Djanifa Da Conceicao doneert moedermelk aan premature baby's.
Djanifa Da Conceicao doneert moedermelk aan premature baby's. © Eigen foto
Maar liefst 32 liter moedermelk heeft Djanifa da Conceicao al gedoneerd aan premature (te vroeg geboren) baby’s in het Erasmus MC. Djanifa heeft zelf ook een baby en een hoge melkproductie. Ze kolft extra melk af voor het ziekenhuis en hoopt dat meer moeders dat gaan doen. "Moedermelk is echt beter dan poedermelk."

Hoe kwam je erbij om je eigen melk te doneren?

"Vanuit mijn opleiding als verloskundige wist ik dat het mogelijk is om melk te doneren en te ontvangen. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik me nog niet zo ingelezen in wat er voor nodig is of hoe het moet. Ik heb toen heel veel melk gespaard in de vriezer, in speciale zakjes. Ik had overproductie en moest die melk kwijt, mijn kindje kreeg het niet opgedronken. Het leek me zonde om weg te gooien en mooi om een andere moeder te helpen. Zo kwam ik bij een besloten Facebookgroep van het Moedermelknetwerk, waar ik melk kon doneren aan moeders die melkzoekend zijn. Dat kunnen moeders zijn met problemen met geven van borstvoeding, net een operatie achter de rug hebben, medicatie krijgen of wiens kindje een allergie heeft. Het kan van alles zijn, ook een adoptie bijvoorbeeld. Of een moeder die borstkanker heeft gehad en daardoor geen, of niet genoeg melk heeft."

Hoeveel heb je toen gedoneerd?

“Ruim 20 liter, in twee etappes, aan één moeder. Haar kindje reageerde niet goed op kunstvoeding en zelf had ze niet genoeg melk, dus vulde ze dat aan met mijn borstvoeding. Bij mijn tweede zwangerschap heb ik er van tevoren heel bewust voor gekozen. Deze keer doneer ik aan de Moedermelkbank, die opereert vanuit het Amsterdams Medisch Centrum en distribueert de melk aan ziekenhuizen waar premature kindjes liggen. Die hebben de melk extra hard nodig en kunnen om verschillende redenen geen melk van hun eigen moeder krijgen. Dat vond ik een mooie optie, omdat ik op deze manier ook meerdere kindjes kan helpen.”

Zit je al aan de 20 liter?

“Al op de 32 inmiddels, ik kolf 3,6 liter per week. Dat weet ik omdat het in speciale flesjes gaat, want voor de prematuren gelden strenge hygiëne voorschriften. De melk wordt gebracht en gehaald per koerier en daarna gepasteuriseerd. En het is geen extra werk, ik kolf in principe gewoon de voedingen voor mijn dochter, zo’n vijf keer per dag en deze melk is over.”
Een koerier brengt en haalt iedere week de flesjes.
Een koerier brengt en haalt iedere week de flesjes. © Eigen foto

Krijg je reacties van moeders?

"De eerste keer kreeg ik een foto van de blije moeder en nu heb ik online een bericht gekregen van een vrouw die mij op de socials volgt en zelf een te vroeg geboren baby had die donormelk bij het EMC kreeg, en mij bedankte voor het doneren. Dat vind ik wel heel bijzonder."

Snapt iedereen waarom dit belangrijk is?

"Ik denk dat veel mensen niet weten dat de optie er is en dat is jammer. En als mensen het weten is het natuurlijk een afweging of je je daar prettig bij voelt. Maar het zou mooi zijn als verloskundigen mensen wijzen op deze optie."

Vind je moedermelk een betere optie dan poedermelk?

"Ik vind dat niet, dat is uit onderzoek gebleken, voor zowel kind als moeder. WHO geeft als advies dat eigen borstvoeding het beste is, de tweede optie is donormelk en daarna komt kunstvoeding. Maar de afweging om borstvoeding wel of niet te geven ligt altijd bij de moeder. Als je wel borstvoeding wil geven maar het lukt niet, is dat vaak heel pijnlijk en verdrietig. Je stopt er namelijk een hele hoop moeite in."

Wat zou je mensen adviseren die willen doneren?

"Laat je goed voorlichten, het liefste al wanneer je zwanger bent. Dan kun je van tevoren nadenken en beslissen wat je wilt, ook de optie om zelf donormelk te ontvangen, mocht het niet lukken. En als je de kennis eenmaal hebt: spread the word, want het is echt een onderbelicht onderwerp en je kunt mensen enorm helpen."