VRIJE TIJD

Mireille ontwerpt fantasierijke kostuums voor zichzelf en haar partner Björn

Mireille verkleed als elf
Mireille verkleed als elf © Still uit video
Mireille Simonek stopt al haar creativiteit in het bedenken en maken van kleurrijke kostuums. Ze gaat al twintig jaar naar kostuumevenement Elfia en draagt het liefst elke editie een andere outfit van eigen hand. Ze heeft ook haar partner Björn enthousiast gekregen. "Wat is er nou mooier dan je eigen kunst maken?"
Trots laat Mireille uit Capelle aan den IJssel haar creaties zien. Ze draagt een roze giletje, een bijpassende flared broek en een witte cowboyhoed. "Wat ik nu aanheb, is een Barbie-pakje. Degenen die de film hebben gezien die nu draait, herkennen het wel", vertelt ze met een grote lach op haar gezicht.
Dan wijst ze naar een lange oranje jurk. "Dit is een kostuum dat ik in 2018 heb gemaakt", vertelt ze. "Dat is mijn vlinderelf. Het is geheel een eigen verzinsel, geheel een eigen creatie." Tot aan de vleugels aan toe is het pakje door Mireille gemaakt. Ze benadrukt dat ze zich niet elke dag verkleedt, maar dat het voor haar een hobby is die voldoening geeft. "Het is zo mooi om een karakter dat je in je hoofd hebt zelf te creëren en uit te beelden."
Mireille en haar vlinderelf.
Mireille en haar vlinderelf. © Still uit video.

Zelfgemaakte kostuums

Een week terug zit Mireille in volle concentratie achter haar naaimachine. Ze werkt aan één van de kostuums die ze afgelopen weekend heeft gedragen op kostuumevenement Elfia in het Limburgse Arcen. Tijdens dat evenement gaat het volgens haar om zien en gezien worden: je kan je eigen creaties dragen en inspiratie opdoen van anderen. "De eerste dag draag ik het Barbie-pakje met de cowboyhoed", vertelt ze. "Maar de tweede outfit is nog niet af. Ik maak nu het geruite jurkje dat Barbie ook in de film draagt."
De gesp moet nog worden vastgemaakt aan de riem van het jurkje waaraan Mireille werkt. "Ik word hier heel gelukkig van", vertelt ze vrolijk. "Kleding maken vind ik niet eens zo heel leuk." Een spijkerbroek of trui zou ze dan ook niet snel voor zichzelf maken, "maar dit soort kostuums waar je je helemaal in kunt uitleven wel", legt ze uit. Mireille ziet het als een uitdaging om haar creaties precies zo te maken als zij in gedachten heeft. "En als dat dan lukt, geeft dat mij voldoening."
Ze maakt haar creaties zelf met haar naaimachine.
Ze maakt haar creaties zelf met haar naaimachine. © Still uit video.

Smaak te pakken

Ook Mireille's partner Björn kreeg een paar jaar geleden de smaak te pakken. Hij ging in 2012 voor het eerst met Mireille mee naar Elfia. "Dat gebeurde eigenlijk met het idee: kom gewoon een keertje mee. Misschien vind je het wat, misschien niet", legt hij uit. Sindsdien is de creativiteit overgeslagen op Björn. "Toen dacht ik: hier wil ik ook onderdeel van zijn, want het is echt heel leuk."
"Mijn fantasie kan wel eens op hol slaan", vertelt Björn lachend. "Ik kom met heel veel ideeën en Mireille gaat het dan allemaal maken. Het creëren is echt haar ding." Hij kijkt al uit naar de komende editie van Elfia. "Het wordt gewoon weer een feestje."
Mireille laat haar creaties zien.