FEYENOORD

Hierdoor valt er voor Feyenoord iets te halen tegen Champions League tegenstander Celtic

Celtic bij de bekerwinst vorig seizoen
Celtic bij de bekerwinst vorig seizoen © Jamie Johnston / Orange Pictures
Aanstaande dinsdagavond is het eindelijk zo ver: de iconische Champions League hymne zal weer te horen zijn in De Kuip. In een poule met Atletico Madrid, Lazio Roma en Celtic zal Feyenoord het als eerst opnemen tegen de Schotse kampioen. Op voorhand zou je zeggen dat Celtic de zwakke broeder is uit deze poule en dat de kans op punten tegen deze ploeg het grootst is. Maar hoe brengt de ploeg uit Glasgow het er eigenlijk tegenwoordig van af?
In dit artikel zal door Melvin Dupper aan de hand van data en beelden verder worden ingezoomd op onder andere de speelstijl, kracht en zwakke punten in het spel van Celtic. Hij is een Feyenoord-supporter met oog voor tactiek en statistiek.

Achtergrond

Celtic is zoals bekend sinds jaar en dag een dominante ploeg in de Schotse Premiership. Samen met Rangers FC maken ze in het overgrote deel van de seizoenen uit wie zichzelf kampioen van Schotland mag noemen. Dat lukte Celtic tot dusver 53 keer, wat twee maal minder is dan zijn stadgenoot. Kijkend naar de recente historie is Celtic overduidelijk de meest succesvolle Schotse club. In de laatste 12 jaar wisten “The Hoops” namelijk maar liefst 11 keer kampioen te worden.
Voor successen in Europees verband moeten we een stukje verder in de historie duiken. Naast diverse verloren Europese finales, waaronder die van 1970 tegen Feyenoord, wist Celtic in 1967 in Lissabon de Europa Cup I te winnen ten koste van Internazionale. Dit is tot op heden hun enige Europese prijs.
Feyenoord speelde pas eenmaal eerder een officiële wedstrijd tegen Celtic. En inderdaad, dat was de finale van de Europa Cup I in Milaan. Deze werd uiteindelijk na verlenging door Feyenoord met 2–1 gewonnen. In de jaren erna speelden de twee volksclubs vier oefenduels tegen elkaar welke beide clubs twee keer wisten te winnen.

Speelstijl

Maar goed, genoeg over de historie. Veel interessanter is hoe Celtic hedendaags voor de dag komt en wat Feyenoord hier dinsdagavond tegenover kan zetten. Laten we beginnen met de speelstijl van “The Celts” aan de hand van wat data.
Zoals gezegd is Celtic in de recente historie zeer dominant in de eigen competitie. Dit kan worden bevestigd door het veldoverwicht wat de ploeg ten opzichte van zijn tegenstander tot dusver heeft bewerkstelligd. Uit onderstaande graphic van Opta is af te lezen dat Celtic dit seizoen in open spel bijna overal op het veld minstens even vaak of vaker de bal raakt dan zijn tegenstander. Alleen in het vijandelijk 16-meter gebied is dit niet het geval.
Een blauw vakje betekent dat het desbetreffende team meer dan 55% van de totaal aantal balaanrakingen voor zijn rekening neemt binnen dat gebied. Een rood vakje betekent dat de tegenstander van het desbetreffende team meer dan 55% van de totaal aantal balaanrakingen voor zijn rekening neemt binnen dat gebied. Alles daar tussenin is grijs. Of te wel: hoe blauwer het overzicht, hoe meer controle over het veld op basis van balaanrakingen.
Zones of control
Zones of control © Opta
Ter vergelijking voeg ik daaronder ook het overzicht van de Eredivisie toe. Een overwegend blauw speelveld wil overigens niet perse zeggen dat deze ploeg ook daadwerkelijk beter is dan een ploeg met een overwegend rood speelveld. Het zegt vooral iets over de speelwijze van het team. Uiteraard is het natuurlijk wel makkelijker scoren als je veel de bal hebt rondom het vijandelijke doel. Kanttekening bij de graphic is dat er, inclusief “the Old Firm”, nog maar 5 competitiewedstrijden gespeeld zijn. Een vrij kleine sample dus.
Zones of control Eredivisie
Zones of control Eredivisie © Opta
Na het bekijken van diverse wedstrijden van Celtic werd duidelijk hoe dit veldoverwicht tot stand komt. Ze bereiken deze dominantie op het veld namelijk door een hoge pressing bij balverlies te hanteren (gegenpress) en een zorgvuldige opbouw met veelal korte passing te spelen. Ze houden ten opzichte van hun tegenstanders relatief lang balbezit en verplaatsen de bal langzaam en geduldig richting de goal. Dat wordt gevisualiseerd door de onderstaande graphic van Opta.
Team Style Comparison
Team Style Comparison © Opta
Celtic staat hier heel diep in het vak “slow & intricate” wat letterlijk vertaald “traag & ingewikkeld” betekent. In dit geval wordt met ingewikkeld bedoeld dat ze relatief veel passes nodig hebben om dichtbij de goal van de tegenstander te komen. In de Eredivisie is dit vergelijkbaar met ploegen als PSV en Twente.
Feyenoord heeft een iets snellere en directere speelstijl. Zij staan dus met minder passes sneller bij de goal van de tegenstander. Hier speelt de kracht en speelstijl van de tegenstander uiteraard ook een rol bij. Graaft deze zich in, dan verplaats je je daardoor snel en makkelijker richting de vijandelijke helft. Zet de tegenstander hoog druk, dan maakt deze het jou moeilijk om dichter bij de goal te komen.
De grote vraag is natuurlijk of Celtic deze dominante speelstijl ook kan spelen tegen Feyenoord. Na het bekijken van de wedstrijd tegen Rangers FC heb ik hier grote vraagtekens bij en denk ik dat ze het zeer moeilijk gaan krijgen met de hoge druk van Feyenoord. Hier kom ik later in dit artikel nog op terug.
Team Style Comparison Eredivisie
Team Style Comparison Eredivisie © Opta

Celtic in balbezit

Leuk alle data, maar wat zegt het eigen oog? Onder leiding van Brendan Rogers speelt Celtic dit seizoen in een enigszins soortgelijke opstelling als Feyenoord: 4–3–3 met de punt naar achteren. Dat zag er op papier in de wedstrijd tegen Rangers FC begin deze maand ongeveer zoals onderstaand uit.
Opstelling van Celtic
Opstelling van Celtic © Melvin Dupper
In deze formatie staan de twee aanvallende middenvelders in de opbouw hoog op het veld om ruimte te creëren voor de centrale verdedigers en de verdedigende middenvelder. Captain Callum McGregor is in deze opbouw de belangrijkste schakel.
In de wedstrijd tegen Rangers FC werd hij in de beginfase te veel vrij gelaten waardoor hij zeeën van ruimte en tijd had om de opbouw te verzorgen. Deze tijd zal hij naar alle waarschijnlijkheid dinsdagavond van Feyenoord niet gaan krijgen.
Wanneer McGregor wél gedekt werd, schoten een van de aanvallendere middenvelders (meestal O’Riley) of linksback Greg Taylor te hulp. Deze laatst genoemde kwam diverse malen naar binnen om een overtal te creëren op het middenveld. Hij kwam dan als tweede defensieve middenvelder naast McGregor te spelen.
Dit is vergelijkbaar met de rol die Lutsharel Geertruida bij Feyenoord als rechtsback vertolkt. Belangrijk voor Feyenoord om hier rekening mee te houden en er voor te zorgen dat er op deze wijze niet onder de (waarschijnlijke) hoge druk van de ploeg van Arne Slot uitgevoetbald wordt.
In een latere fase is die zelfde Taylor bij vlagen ook niet te beroerd om met een over- of underlap Maeda te ondersteunen. Deze loopactie, die bij Feyenoord veelal aan de linkerkant gemaakt zal worden door Hartman, zorgt er bij de juiste timing en intensiteit voor dat de directe tegenstander voor een keuze staat. Loop je mee met de back en geef je daar mee de buitenspeler ruimte, of blijf je bij de buitenspeler en laat je de bal naar de overlappende back vrij?
Waar linksback Taylor prima aan de bal is, valt dat niet persé te zeggen over de andere drie verdedigers. Het centrale duo Scales-Lagerbielke, en dan met name Lagerbielke, is vrij beperkt aan de bal. Twee robuuste verdedigers waarvan de balbehandeling soms te wensen overlaat. Wanneer Feyenoord goed georganiseerd druk zet en Taylor en McGregor daardoor zo min mogelijk aanspeelbaar zijn, verwacht ik dat deze twee centrale verdedigers het heel moeilijk gaan krijgen en veelal de oplossing niet zullen vinden. Dit was in de eerste helft tegen Rangers FC goed te zien, wanneer een fout van hem bijna leidde tot de 1–0. Vervolgens maakte hij in de tweede helft van dezelfde wedstrijd meerdere slordige fouten.
Bij voorkeur dient Lagerbielke wat mij betreft dan ook in eerste instantie vrij gelaten te worden in de opbouw. Wanneer hij de bal ontvangt is het moment voor Feyenoord dan daar om druk te gaan zetten.
De grootste kracht van dit Celtic in balbezit zit hem absoluut in hun gevaarlijke aanvalslinie. Met Maeda, Furuhashi en Abada beschikken ze over snelheid, scorend vermogen en creativiteit. Maeda is écht ontzettend snel en dient zowel met als zonder bal op dit vlak niet onderschat te worden. Hij beschikt over een geweldige arbeidsethos en heeft de inhoud om de hele wedstrijd te blijven gaan.
Echter is hij in mijn optiek nog onvoldoende belangrijk in het maken van goals. Furuhashi is een slimme spits die zichzelf heel makkelijk vrij kan maken in de diepte. Daarnaast is hij vrij snel en scoort hij zeer gemakkelijk. Hij laat zich in de latere fase van de opbouw graag inzakken om aanspeelbaar te zijn. Ten slotte is hij ontzettend scherp en reageert hij vaak snel op situaties. Wat mij betreft is hij dé “player to watch” aan de kant van Celtic.
Aan de rechterkant is het even de vraag wie daar komt te spelen. Abada is namelijk kortgeleden geblesseerd geraakt, en hij zal er tegen Feyenoord niet bij zijn. Dit komt Feyenoord zeker niet slecht uit. Het zou goed kunnen zijn dat een van de nieuwkomers Yang of Palma vanaf de linkerkant gaan spelen en dat Maeda oversteekt naar de rechterkant. In dat geval voorspel ik vuurwerk in de duels tussen Hartman en Maeda.
Ik verwacht dat Feyenoord de dominante ploeg zal zijn in de wedstrijd tegen Celtic, en dat Celtic daarom niet aan hun eigen spel zal toekomen. Een punt van aandacht is dan zeker de snelle omschakeling van de Schotten. In de tweede helft tegen Rangers FC werd Celtic ook veelal tot op de eigen helft teruggedwongen en werd het gevaarlijk vanuit de omschakeling. Via de link zie je twee van die momenten. Let hierbij ook op de geweldige loopactie van Furuhashi.

Celtic bij balbezit tegenstander

Wanneer Celtic de bal verliest probeert het normaliter in eerste instantie direct druk op de tegenstander te geven. Wanneer dit om welke reden dan ook niet mogelijk is of niet resulteert in het terugwinnen van de bal, zakken ze dieper in op de eigen helft. Dit doen ze in een 4–4–2 formatie. Tegen Rangers FC deden ze dit door beide vleugelspelers in te laten zakken tot op hoogte van het middenveld. Turnbull kwam hierbij naast Furuhashi te spelen en O’Riley zakte uit naast McGregor.
Celtic zonder bal
Celtic zonder bal © Melvin Dupper
Vanuit deze formatie kan vervolgens eventueel weer gecontroleerd druk gezet worden op de tegenstander. Het viel mij op dat dit nog niet bepaald goed gestructureerd verloopt. Zie hieronder een clip uit de wedstrijd tegen Rangers FC waarbij de 4–4–2 formatie te zien is en ongeorganiseerde druk van Celtic lijdt tot een versnelde aanval van de tegenpartij.
In het eerste gedeelte is Maeda te laat, en vervolgens staat Turnbull te slapen waardoor er onder de druk uitgespeeld kan worden. Bij het tweede moment zet Furuhashi geen druk en blijft Maeda tussen de back en de centrale verdediger, wat een bal naar de back uiterst eenvoudig maakt. Dit leidt uiteindelijk tot een grote kans voor Rangers FC.
Ik verwacht dat Feyenoord met dit soort zwakke momenten van Celtic wel eens korte metten kan maken. Al is het natuurlijk wel de vraag of Celtic in De Kuip dezelfde druk gaat geven als dat ze normaliter doen.
Een andere zwakte van Celtic bij balbezit tegenstander is naar mijn mening te vinden in de achterhoede. Zo goed als Taylor in balbezit is, zo kwetsbaar is hij defensief. Hij staat regelmatig in de omschakeling niet goed gepositioneerd en wordt ontzettend makkelijk 1 op 1 gepasseerd.

Opstelling Feyenoord

Feyenoord zou er goed aan doen om hier een buitenspeler tegenover te zetten met een goede individuele actie welke bij voorkeur linksbenig is. Op deze manier kan hij over het mindere rechterbeen van Taylor passeren. Voor de hand liggend zou dan wat mij betreft een basisplaats voor Minteh zijn.
Yankuba Minteh startte bij Feyenoord in de basis tegen Almere City
Yankuba Minteh startte bij Feyenoord in de basis tegen Almere City © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Het centrale duo van Celtic zal naar alle waarschijnlijkheid bestaan uit het duo Scales-Lagerbielke. Deze twee spelers speelden tot dusver maar een handje vol wedstrijden voor Celtic, waarvan maar twee als centraal duo. Dit heeft alles te maken met de blessuregolf waar Celtic momenteel mee kampt. Zowel Steven Welsh als absolute sterkhouder Cameron Carter-Vickers kampen met blessures. Daarnaast zal ook nieuwkomer Maik Nawrocki niet beschikbaar zijn voor het duel in de Kuip. Serieuze defensieve problemen dus voor de ploeg van Brendan Rogers.
Scales en Lagerbielke zijn twee grote verdedigers waarvan vooral Lagerbielke defensief prima zijn mannetje staat. Ze zijn beide vrij statisch en excelleren in duels met een directe tegenstander. Met de absentie van zowel eerste spits Gimenez als tweede spits Ueda, zal Feyenoord naar verluidt gaan spelen met Paixao in de punt. Dit zou bij afwezigheid van de zojuist genoemden best nog wel eens goed uit kunnen pakken.
Voor Paixao is het dan van belang dat hij uit de directe duels met de centrale verdedigers blijft en zich vooral aanspeelbaar maakt in de ruimte achter en naast Scales en Lagerbielke. Veel dynamiek zal voor problemen zorgen in dit centrum.

Conclusie

Ondanks dat het waarschijnlijk een lastige wedstrijd gaat worden, verwacht ik dat er voor Feyenoord meer dan voldoende mogelijkheden liggen om het Champions League avontuur met een overwinning af te trappen. Dit gezien de kwetsbaarheid van Celtic in de achterhoede, het veelal ongeorganiseerde druk zetten en het vermoeden dat Celtic zijn eigen spel door hoge druk van Feyenoord niet zal kunnen spelen. Ik verwacht dat het centrale duo Scales — Lagerbielke niet de kwaliteiten aan de bal heeft om onder hoge druk continue de juiste oplossing te vinden.
Kyogo Furuhashi, één van de gevaarlijke spelers van Celtic
Kyogo Furuhashi, één van de gevaarlijke spelers van Celtic © Fred Palmer / Orange Pictures
Feyenoord dient wel op te passen voor de twee snelle en handige Japanners voorin bij Celtic: Maeda en Furuhashi. Deze zijn in staat om het de defensie van Feyenoord zeer moeilijk te maken en met name Furuhashi scoort zeer gemakkelijk. In de omschakeling kunnen ze met 1 of 2 directe ballen razendsnel weggestuurd worden. Ik verwacht een zeer aantrekkelijke wedstrijd in de Kuip en ben zeer benieuwd hoe de verhoudingen op het veld zullen zijn.
Op de dag van de wedstrijd zelf, morgen dus, verschijnt er nog een tactische analyse van tegenstander Celtic van onze analyticus Jeroen Bos. Feyenoord-Celtic is dinsdagavond vanaf 20.00 uur live te horen op Radio Rijnmond.