DIEREN
VIDEO: Zo halen deze waaghalzen een nest hoornaars uit een boom

Op zo’n 20 meter hoogte in een boom in de Maerlantlaan in Vlaardingen hing tot vorige week een nest met Aziatische Hoornaars. De insecten, die ook wel monsterwespen worden genoemd, komen oorspronkelijk uit Azië, maar zijn steeds vaker in ons land te zien. Met groot gevaar voor de honingbijen. Het Vlaardingse nest is daarom vrijdag zorgvuldig weggehaald.
De Aziatische hoornaar is met zijn grootte van twee tot drie centimeter, zwarte antennes en gele achterpoten een indrukwekkende verschijning. Het insect is groter dan een wesp en kan steken als het zich bedreigd voelt, maar het beest is voornamelijk schadelijk voor de biodiversiteit. De Aziatische hoornaar is namelijk een jager en eet het liefst honingbijen.
Grote stofzuiger
Zo'n nest verwijderen moet je vooral niet zelf doen. In Vlaardingen zuigt een ervaren imker op een hoogwerker en in beschermende kleding met een grote stofzuiger eerst alle hoornaars die uit het nest komen weg. Hij zaagt wat takken af zodat hij goed bij het nest kan.
Dat nest is een grote bol, die wel zo groot als een skippybal kan zijn. De imker doet het nest in een plastic zak en stopt die thuis in de vriezer. Dan gaan de hoornaars dood, maar wel zonder gif.
Zo verwijder je veilig een nest Aziatische Hoornaars
Schadelijk voor biodiversiteit
“Het is een heel mooi beestje, maar ook een groot probleem voor de biodiversiteit”, weet Maarten Klein van de Imkervereniging in Delft. Als de hoornaar eenmaal een bijenkast heeft gevonden, zweven ze voor de kast om één voor één de bijen weg te tikken. “Het is bijna alsof ze een tenniswedstrijd aan het volgen zijn. Van in- en uitvliegende bijen. Af en toe pakken ze er één en dan zijn ze foetsie.”
De Aziatische hoornaar staat mede hierom dan ook op de zogeheten Unielijst. Dat betekent dat de Europese Unie heeft afgesproken dat verspreiding van dit insect zo veel mogelijk voorkomen moet worden. De insecten kwamen oorspronkelijk alleen voor in Azië, maar zijn door de globalisatie in Europa, en dus ook Nederland, beland. "Het schijnt dat de hoornaar per ongeluk met een lading keramiek ergens bij Bordeaux terechtgekomen is. Het begon met één nest en inmiddels zijn er al duizenden nesten waargenomen."
Ook deze zomer is het weer raak in Nederland. Vrijdag zijn er drie verschillende nesten weggehaald, in Hoek van Holland, Rijswijk en dus ook in de Maerlantlaan in Vlaardingen.
Voor mensen geen gevaar
Voor mensen is een Aziatische hoornaar echter geen groot gevaar. “Het beestje dat rondvliegt in je tuin kan eigenlijk nog minder kwaad dan een wesp, want hij zoekt ons minder op. Je moet natuurlijk niet met je blote billen op zo’n beest gaan zitten als die op je tuinstoel zit, want dan steekt die wel. Maar dat geldt eigenlijk voor alle stekende insecten."