LOKAAL

Na 54 jaar gaat 'De Zuurkool Western' in Rotterdam-Vreewijk opnieuw in première

Na 54 jaar gaat de Zuurkool Western uit Rotterdam-Vreewijk weer in première
Na 54 jaar gaat de Zuurkool Western uit Rotterdam-Vreewijk weer in première © Still uit video
54 jaar geleden werd dat de stomme korte film ‘De Zuurkool Western’ gemaakt. De western werd grotendeels opgenomen in Vreewijk met de familie Kroon. Zij waren een belangrijk deel van de cast en crew met zelfs kleine rolletjes voor de jongste van het gezin. De makers keken onlangs terug op die tijd. Het begon allemaal in het buurthuis in Vreewijk...
Rien Kroon was de regisseur van de film en had in het buurthuis destijds het idee geopperd. “Ik had daar een theatergroep en we hadden daarmee ooit een circus gemaakt. Dus daarna zeiden we: ‘Wat gaan we nu weer doen?’ En toen stelde iemand een western voor. Dat is het toen geworden. Iedereen mocht toen op een briefje schrijven wat ie wilde doen in die western. Daardoor is het een heel chaotisch verhaal geworden”, vertelt Rien.
De western speelt zich af in een fictief cowboy plaatsje Verity City. Aan de film werkten zo’n 80 mensen mee: bewoners uit Vreewijk en bekende Rotterdammers zoals Gerard Cox en Peter Blanker.
Erica is de zus van Rien. Ze was er ook bij én woont nog steeds in Vreewijk. “Ik was indertijd bij de opnames in Drunen. Daar was een heel kamp gebouwd om de film op te nemen. Mijn zoon Marko deed mee. Mijn man ook. En mijn broers waren de regisseur en cameraman. Ik zelf was er voor de hand-en-spandiensten”, zegt ze over die tijd.

Witte Paard

Ze loopt dan ook zo naar de herpremière in Het Witte Paard. Die ligt namelijk op een steenworp afstand van haar huis. Het wordt eigenlijk een soort reünie. “Ik zie nu al mensen die ik heel lang niet gezien heb”, zegt ze onderweg naar Het Witte Paard. Er volgen vele omhelzingen. Ze kijken met z’n allen nog eens de western waar ze 54 jaar geleden met elkaar aan gewerkt hebben. De film is geschonken aan het Stadsarchief en daar dan ook voor iedereen binnenkort beschikbaar.
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.