GESCHIEDENIS

Gemeente Ridderkerk neemt schoolgebouw én inventaris over waar Nederland capituleerde: 'Van nationaal belang'

Het voormalig schoolgebouw aan de Rijksstraatweg.
Het voormalig schoolgebouw aan de Rijksstraatweg. © Google Maps
De gemeente Ridderkerk wil het voormalig schoolgebouw aan de Rijksstraatweg in Rijsoord kopen. In het voormalig schoolgebouw vond op 15 mei 1940, een dag na het bombardement op Rotterdam, de capitulatie van Nederland aan Duitsland plaats. De gemeente neemt ook een groot gedeelte van de inventaris over die verband houdt met de Tweede Wereldoorlog.
Met de voorgenomen aankoop wil het college recht doen aan de historische waarde van het voormalige schoolgebouw in Rijsoord. “Het is wat het college betreft van nationaal belang dat het museum in stand blijft en het belangrijke werk van de afgelopen jaren wordt voortgezet", aldus wethouder Peter Meij.
Aankomst van de Duitse Generaloberst von Bock en General von Küchler in Rijsoord.
Aankomst van de Duitse Generaloberst von Bock en General von Küchler in Rijsoord. © Beeldbank NIMH
De aankoop is het resultaat van een schikking tussen de eigenaar van het pand, Ad Los, en de gemeente Ridderkerk. Begin april 2021 bood Los de gemeente aan om het voormalige schoolgebouw, de gehele inventaris en het aangrenzende woonhuis te kopen. Maar de gemeenteraad wilde in eerste instantie alleen het schoolgebouw kopen, voor 755.000 euro. Los ging hier niet mee akkoord en bleef bij zijn eerste voorstel van zowel het voormalige schoolgebouw, de inventaris én het woonhuis.
De aankomst van de Nederlandse onderhandelingsdelegatie in Rijsoord. Rechts in beeld de school.
De aankomst van de Nederlandse onderhandelingsdelegatie in Rijsoord. Rechts in beeld de school. © Beeldbank NIMH
De partijen stapten naar de rechter, maar hebben uiteindelijk geschikt. De schikking houdt in dat de gemeente onder voorbehoud, naast het voormalige schoolgebouw aan de Rijksstraatweg, een deel van de inventaris koopt. Voor de aankoop van de inventaris is 495.000 euro extra nodig. Het bedrag moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.
De Rijksstraatweg in Rijsoord in 1940.
De Rijksstraatweg in Rijsoord in 1940. © Beeldbank NIMH