GEZONDHEID

Verstegen roept kruiden terug, kankerverwekkende stof gevonden in partij laurierblad

Kruiden met te hoge concentratie ethyleenoxide
Kruiden met te hoge concentratie ethyleenoxide © Verstegen
De Rotterdamse kruidenfabrikant Verstegen roept enkele kruiden terug. Er is een kankerverwekkende stof gevonden in een partij laurierblad. Dat zit onder meer verwerkt in allerlei soorten kruidenpotjes- en zakjes.
Verstegen roept niet alleen het zakje laurierblad terug, maar ook de kruidenmixen waarin laurier zit verwerkt, zoals inmaakkruiden, Italiaansemix en mix voor macaroni en spaghetti. Die worden verkocht in de meeste Nederlandse supermarkten.
In de laurier is een te hoge concentratie ethyleenoxide gevonden. Dat is een giftig ontsmettingsmiddel tegen bacteriën en schimmels en in de EU verboden om te gebruiken in voedsel. Producten waar een hogere concentratie ethyleenoxide dan het zogenaamde maximum residulimiet in zit, moeten worden gemeld en uit de handel gehaald.
De afgelopen jaren hebben bedrijven in Nederland talloze levensmiddelen teruggeroepen die te veel ethyleenoxide bleken te bevatten, zegt het Voedingscentrum. Consumptie levert geen acuut gezondheidsrisico op, volgens de NVWA, wel als je er langere tijd veel van binnenkrijgt.
Samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft Verstegen een lijstje van productnummers en houdbaarheidsdata online gezet.