POLITIE

Wijkagent Carl koopt kleertjes voor peuter die bloot door de wijk loopt terwijl er niemand thuis is

Wijkagent Carl
Wijkagent Carl © Politie Rotterdam
Als de politie op een ochtend wordt gebeld omdat er een klein meisje bloot door de wijk loopt, gaat wijkagent Carl er snel op af. Er is niemand thuis en er ligt poep op de vloer in het vieze huis waar de peuter woont, dus nemen agenten haar mee naar het bureau. Dan gaat Carl snel wat kleren en eten voor haar kopen.
Wijkagent Carl kent het huis dat zijn collega hem via de telefoon beschrijft. Er woont een moeder met haar kleine dochtertje van een paar jaar oud. Hulpinstanties proberen al langer grip te krijgen op de situatie.

Boterhammen en popcorn op het bureau

Dit keer liep het meisje naakt over straat in Rotterdam-Bospolder, haar moeder was niet thuis. Op politiebureau Marconiplein ziet Carl het kindje in de speciale ruimte voor kinderen. Een buurvrouw heeft haar snel wat kleertjes aangetrokken, maar die zijn te krap. Collega's zijn met haar aan het kleuren en met auto's aan het spelen. "Terwijl mijn collega ergens boterhammen en sap vandaan tovert, vindt het kindje in de kamer een zak popcorn, de peuter klemt de zak grijnzend in de knuistjes en wil er met de zoete schat vandoor gaan", vertelt Carl op Facebook.
"Op de achtergrond zijn we met man en macht bezig om de mensen te achterhalen die verantwoordelijk zouden moeten zijn." Maar dat kan even duren. Ondertussen heeft het kind nog geen passende kleertjes. "Eén van de moeders op het bureau weet te vertellen dat de maat van kinderkleding ongeveer gelijk is aan hun lengte. Daar ga ik, met de rolmaat: 114 cm."

'U hoeft niet te betalen'

Wijkagent Carl loopt naar de Wibra vlakbij het bureau. De cassière kijkt hem met vragende ogen aan, vertelt hij. "Het moet ook een gek gezicht zijn, een politieagent met kleertjes in maat 116 in zijn handen."
Carl legt haar kort het verhaal uit. "Zonder dat ik verder een woord hoef te zeggen, weet de vrouw achter de kassa van de Wibra genoeg: ‘Hier, neemt u maar mee. U hoeft niet te betalen’, zegt ze. "Ik heb inmiddels al zoveel lieve mensen ontmoet in Bospolder dat dit me niet zou moeten verbazen. Toch raakt het me. Wat een schat!"

Trots in de nieuwe kleertjes

Na uren heeft de politie iemand weten te bereiken die verantwoordelijk is voor het kind. De agenten zeggen dat een peuter geen uren of dagen alleen zou moeten zijn in een vervuild huis, maar die mening wordt niet gedeeld aan de andere kant van de lijn. Dus worden de hulpinstanties ingeschakeld.
Aan het einde van de dag nemen de agenten afscheid. "Van een stralende kleine uk die trots paradeert in de nieuwe kleertjes." Wijkagent Carl zegt nauw betrokken te blijven bij het gezin.
"Delfshaven is een wijk vol verhalen", sluit Carl af. "Schrijnende, mooie, trotse, boze en blije verhalen." Op Facebook vertellen wijkagenten vaker verhalen uit hun buurt, voor inwoners en voorbijgangers om te lezen.