NIEUWS

Op deze eetwedstrijd met machtige koeken schrokte de winnaar voor 3000 calorieën aan 'schapenpoten' weg

Bakker Jaap Korteweg met 'zijn' schapenpoten
Bakker Jaap Korteweg met 'zijn' schapenpoten © Rijnmond
Sinds begin dit jaar is er een nieuwe variant op de bokkenpoot: de schapenpoot. Het koekje is een uitvinding van de Dordtse bakker Jaap Korteweg, die hij verkoopt vanuit zijn Broodcafé Jaap. De koeken zijn een combinatie van amandelkoeken, mokkacreme en witte chocolade. En: ze zijn met ongeveer 500 calorieën per stuk heel machtig. Dat was de reden voor bakker Jaap om een eetwedstrijd te organiseren. Met emmers, voor de overmoedige deelnemer.
Korteweg is samen met zijn vrouw Nicoline al een aantal jaar de eigenaar van een goedlopende lunchroom in het centrum van Dordrecht. Gasten kunnen er terecht voor belegde broodjes, maar ook voor stokbrood, vers gesneden brood en koekjes. Hun pand aan de Johan de Wittstraat bestaat eigenlijk uit twee delen: de bakkerij, waar Jaap zijn brood bakt, en het restaurant. Als het mooi weer is, zitten de meeste gasten in de stadstuin aan de achterkant van het gebouw.
Bakker Jaap en goede vriend Alex Pluijmert maakten hun uitvinding voor het eerst in februari. Pluijmert opperde dat een bokkenpoot met witte chocolade wel eens lekker zou zijn. Korteweg was niet direct enthousiast: "De combinatie van mokkacrème en witte chocolade leek hem niet zo lekker, maar iedereen vond het geweldig", zegt Pluijmert. "We begonnen met 160 koekjes, maar ondertussen hebben we er al honderden verkocht".
Deelnemers van de schapenpotenchallenge maken zich klaar voor het eten van zoveel mogelijk koeken
Deelnemers van de schapenpotenchallenge maken zich klaar voor het eten van zoveel mogelijk koeken © Rijnmond

Eetwedstrijd

Het eerste idee voor een wedstrijd rondom het eten van schapenpoten, kwam van een van de regelmatige bezoekers. Die vond de koekjes zo machtig, dat hij vroeg of ze wat kleiner konden. Jaap vond het leuker om er een een ludieke actie van te maken: zo ontstond de 'Eerste Dordtse Schapenpoten Challenge'. Vijf deelnemers durfden het aan en begonnen met goede moed aan de de wedstrijd.
De regels zijn eenvoudig: eet zoveel mogelijk koeken, zonder over te geven. Voor de zekerheid werden er wel wat emmers neergezet, maar die waren uiteindelijk niet nodig. De meeste deelnemers kwamen niet verder dan één of twee koeken, maar sommige deelnemers schopten het zelfs tot vijf of zes. Ook Pluijmert kreeg er bijna zes op, en daarmee greep hij net naast de winst: "Als ik had geweten dat mijn mede-koploper net iets verder was dan ik, dan had ik wel wat meer gas gegeven. Nu ben ik net tweede." Deelnemer John nam de beker - en de hoofdprijs, een gratis lunch - mee naar huis.
Broodcafé Jaap in Dordrecht organiseert eetwedstrijd met schapenpoten