SPARTA

Sparta gaat kansloos onderuit in Alkmaar bij AZ (2-0)

Koki Saito en oud-Spartaan Sven Mijnans in actie
Koki Saito en oud-Spartaan Sven Mijnans in actie © VK Sportphoto/Mischa Keemink
Sparta heeft zondag bij AZ niet voor een stunt kunnen zorgen. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk ging kansloos onderuit in Alkmaar: 2-0. Voor de Rotterdammers is het de eerste competitienederlaag van het seizoen.
Sparta startte nog veelbelovend in Alkmaar, waar de Rotterdammers vorig seizoen verrassend wonnen. Koki Saito kreeg in de eerste minuut al een kans. Zijn schot, na een ingestudeerde hoekschop, ging richting de kruising maar keeper Mathew Ryan ranselde de bal weg.
AZ-keeper Mathew Ryan werkt een inzet van Koki Saito uit de bovenhoek
AZ-keeper Mathew Ryan werkt een inzet van Koki Saito uit de bovenhoek © VK Sportphoto/Mischa Keemink
Sven Mijnans, een oud-Spartaan, probeerde het kort daarna aan de andere kant. Keeper Nick Olij liet zich niet verrassen door het schot uit de tweede lijn van zijn voormalig ploeggenoot.
Tekst gaat verder onder de video:
Jeroen Rijsdijk na de nederlaag van zijn ploeg in Alkmaar
Na 18 minuten was de sluitpost van Sparta wel kansloos. Dani de Wit passeerde Olij, nadat hij door Jordy Clasie vrij voor het doel was gezet: 1-0. Een domper voor Sparta, maar een mokerslag volgde een minuut later. Vangelis Pavlidis maakte er 2-0 van.
Sparta kon daar weinig tegenover stellen. Alleen Saito, de meest bedrijvige speler aan Rotterdamse zijde, leverde nog een gevaarlijke voorzet af die door niemand werd aangeraakt.

Kansen voor AZ

In de tweede helft zat een goed resultaat er voor Sparta eigenlijk geen moment in. Een treffer van De Wit, met het hoofd, werd afgekeurd vanwege buitenspel en kort daarna moest Olij in actie komen toen Pavlidis van dichtbij kon inkoppen.
De spits van AZ was nog geen minuut later weer gevaarlijk, maar hij raakte de bal maar half vlak voor het Rotterdamse doel. Myron van Brederode miste ook een dot van een kans. Hij schoot, bediend door Clasie, ruim over.
Myron van Brederode met Sparta-verdediger Bart Vriends
Myron van Brederode met Sparta-verdediger Bart Vriends © VK Sportphoto/Mischa Keemink
Na 64 minuten kreeg Sparta vanuit het niets een enorme kopkans. Tobias Lauritsen mikte de bal naast na een perfecte voorzet van Arno Verschueren. De Rotterdammers kregen na die mogelijkheid zowaar weer wat kleur op de wangen. Verschueren kopte de bal recht in de handen van Ryan.
Kort nadat Rijsdijk aanvaller Charles-Andreas Brym had ingebracht voor Jonathan de Guzman, deed Mijnans Sparta bijna pijn. Hij mikte de bal in het zijnet na een combinatie met Jens Odgaard.
In de slotfase kopte Odgaard recht op Olij af en maakte Metinho zijn eerste officiële minuten in het shirt van Sparta. Aan de stand veranderde niets meer.
Bart Vriends na de nederlaag van Sparta bij AZ
Djevencio van der Kust debuteerde in het shirt van Sparta tegen AZ
Kijk hieronder de NOS Sport-samenvatting van AZ - Sparta terug:
Scoreverloop: 18. D. de Wit 1-0, 19. Pavlidis 2-0
Opstelling Sparta: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Warmerdam (46. Van der Kust); De Guzman (69.Brym), Verschueren (85. Neghli), Kitolano (85. Metinho); Clement, Lauritsen, Saito (85. Anello).