LOKAAL

Nieuwe broedvogel in de Biesbosch: bedreigde grauwe klauwier krijgt jong

Grauwe Klauwier
Grauwe Klauwier © Yves Hoebeke
Boswachters uit de Biesbosch zijn razend enthousiast over de komst van een paartje grauwe klauwieren. Deze vogels staan op de rode lijst en dat betekent dat ze bedreigd zijn in Nederland.
De grauwe klauwier is een broedvogel met lange staart en stevige zwarte haaksnavel. Zowel zang als roep zijn niet vaak te horen: zang is aanhoudend zacht gebrabbel van rauwe en fluitende klanken. Ze eten graag kevers, bijen en hommels. De naam klauwier slaat op de gewoonte van de broedvogels om prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken, om ze daarna op te eten.
"In juni werden door enkele oplettende vogelaars ergens in de Biesbosch grauwe klauwieren ontdekt", vertelt één van de boswachters van Staatsbosbeheer aan RTV Dordrecht. "Er werden twee mannetjes en een vrouwtje gezien. Omdat het vogels betroffen in de broedperiode én in potentieel broedgebied is besloten om de waarnemingen onder embargo te plaatsen.” Maar het bleef niet bij een eenmalig bezoek. In de dagen erna zagen boswachters zelfs op één moment drie volwassen mannetjes en een volwassen vrouwtje. Er is toen direct besloten een zone in de aangrenzende graslanden niet meer te hooien, zodat er voldoende voedsel te vinden zou zijn voor de vogels.
Goed kijken : daar zitten ze, twee grauwe klauwieren
Goed kijken : daar zitten ze, twee grauwe klauwieren © Staatsbosbeheer Biesbosch
En dat bleek te werken. “In het begin zag een boswachter dat het territoriale mannetje sabelsprinkhanen voerde aan het vrouwtje. In de weken daarna was ze veelal uit beeld. Halverwege augustus zag een boswachter het mannetje een uitgevlogen jong voeren. Een nieuw succesvol broedgeval was een feit."
Het broedgeval van de klauwier is het eerste ooit vastgelegd in de Biesbosch. En dat geeft aan hoe goed het met de natuur in het gebied gaat. “In de Biesbosch zijn volop graslanden te vinden met veel grotere insecten”, vertelt een boswachter. “Wat struiken en vooral rust kunnen dan de doorslag geven. In dit geval heeft dat gezorgd voor een nieuwe en een hele fraai broedvogel in de Biesbosch.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht