FEYENOORD

Hoe het kan dat een 6-1 overwinning van Feyenoord op bezoek bij Ajax geen enkele waarde had

Een foto van de 6-1 zege van Feyenoord op Ajax in 1960
Een foto van de 6-1 zege van Feyenoord op Ajax in 1960 © Joop van Bilsen / Anefo
Zondag is het weer tijd voor De Klassieker. Een affiche bomvol historie, waarin Ajax en Feyenoord elkaar regelmatig harde tikken hebben uitgedeeld. Zoals op 6 juni 1960, toen Feyenoord in De Meer met 6-1 won. Grote vreugde in Rotterdam? Dat viel wel mee, want uiteindelijk zou de wedstrijd geen enkele waarde blijken te hebben.
Na afloop van de Eredivisie 1959/60 werd er voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands voetbal een play-offs competitie gespeeld. Inzet? Een ticket voor de Europacup I in het seizoen erna. Althans, zo had de KNVB het vooraf bedacht.
De nummers 1 (Ajax), 2 (Feijenoord) en 3 (PSV) van de reguliere competitie zouden in een nacompetitie om dat ticket moeten gaan strijden. Vier wedstrijden voor elke club. Een keertje thuis en een keertje uit.
De UEFA stak echter een stokje voor het plan en maakte twee dagen voor de eerste play-off wedstrijd bekend de winnaar van het mini-toernooi niet te accepteren als de Nederlandse vertegenwoordiger voor het toernooi om de Europacup I. Alleen de kampioenen van de deelnemende landen zouden worden toegelaten.
Daardoor zou de eindzege van de play-offs, die toch gewoon van start gingen, uiteindelijk van geen enkele waarde zijn. Feyenoord werd weliswaar afgetekend winnaar van de play-offs, maar Ajax nam als landskampioen toch gewoon deel aan de Europacup I.

Drie keer Riny van Woerden

Met name voor Riny van Woerden waren de druiven zuur. De middenvelder, die ook als vleugelspeler uit de voeten kon, was zijn basisplaats kwijtgeraakt, maar mocht op 6 juni 1960 starten in De Klassieker in Amsterdam. Het werd zijn beste wedstrijd in het shirt van Feyenoord, die hij bekroonde met een hattrick.
In 2004 overleed Van Woerden op 70-jarige leeftijd. Enkele jaren ervoor blikten wij met hem nog terug op een voor hem legendarische Ajax-Feyenoord. “Ajax deed tegen Feyenoord altijd hun best. Dus die 1-6 voor ons, dat was gewoon omdat wij op dat moment meer klasse hadden.”
Ajax was al kampioen en geplaatst voor de Europacup. Zij speelden voor spek en bonen. Dat was althans het ‘excuus’ na afloop. Bij Feyenoord ging dat er niet in. “In De Klassieker doe je altijd honderd procent je best. Wat zeg ik, tweehonderd procent. Dus het grapje ‘we hebben er geen trek in’, dat gaat natuurlijk niet op.”

De kranten van toen

“De beurt was nu aan Feijenoord,” kopte het Algemeen Dagblad na de 6-1 winst. “Feijenoord heeft bij Ajax uitstekend gespeeld. Goed vloeiend voetbal in de lengte van het veld werd afgewisseld met korte verrassende combinaties.”
Feyenoord begon met een elftal vol prachtige namen. De opstelling luidde: Pieters Graafland; Kerkum en Veldhoen; Kreyermaat, Walhout en Klaassens; Benaars, Rijvers, van Woerden, Schouten en Moulijn.
Ajax zette daar het volgende tegenover: Hoogerman; Van Mourik en Smit; Schaaphok, Anderiesen en Muller; Swart, Fransz, Bleyenberg, H. Groot en Feldmann.
“Ajax gaf in het beginkwartier nog wel momenten van gedegen spel te zien, maar de aanvallen misten explosieve kracht,” schreef De Volkskrant een dag na de wedstrijd. “Anders was het gesteld met de Rotterdamse voorhoede, die na een kwartier loskwam en voor rust drie treffers op het scorebord bracht; dat is evenzoveel als daarna: 1-6.”
Een spaarzame aanval van Ajax in het play-off duel met Feyenoord in 1960
Een spaarzame aanval van Ajax in het play-off duel met Feyenoord in 1960 © Joop van Bilsen / Anefo

De passjes van Coen

Anderhalve week ervoor werd in De Meer nog een beslissingsduel om het kampioenschap van Nederland gespeeld. Die ging voor Feyenoord met 5-1 verloren. Tien dagen later wordt het 1-6. Van Woerden weet wel waardoor het kwam. “Ik speelde die eerste wedstrijd niet mee, haha.”
“Ajax had toen Wim Bleijenberg, die was in supervorm. Hij maakte drie goals, alles lukte. En bij ons niks.” Tien dagen later lukte bij Feyenoord alles. “Wij speelden een perfecte wedstrijd en ik had het geluk om drie doelpunten te maken in De Meer. Ik denk niet dat er veel zijn die dat kunnen zeggen.”
“De passjes van Coen… Hij stond aan de basis van alle goals en maakte er zelf één. Dat maakte het verschil tussen Ajax en Feyenoord.”

Weinig publieke belangstelling

Er waren maar weinig toeschouwers in Amsterdam: 13.000. En ook in De Kuip zaten op 18 juni maar 19.000 man, die Feyenoord het laatste nacompetitieduel met 4-2 zagen winnen van Ajax.
Fans van Feyenoord in De Kuip bij de 4-2 winst op Ajax in het afsluitende thuisduel in 1960
Fans van Feyenoord in De Kuip bij de 4-2 winst op Ajax in het afsluitende thuisduel in 1960 © Herbert Behrens / Anefo
“Het publiek geloofde er niet in en kwam niet opdagen. Ondanks dat het De Klassieker was. Jammer, maar het was wel prettig om daar met 6-1 te winnen.”
Ajax – Feyenoord: 1-6 (6 juni 1960)
16’ 0-1 Schouten
28’ 0-2 Bennaars
43’ 0-3 Van Woerden
54’ 0-4 Moulijn
75’ 1-4 Swart
77’ 1-5 Van Woerden
80’ 1-6 Van Woerden
Zondag wordt er in de ArenA afgetrapt voor een nieuwe editie van Ajax-Feyenoord. De wedstrijd is vanaf 14:30 live te volgen op Radio Rijnmond met het commentaar van Dennis van Eersel en Dennis Kranenburg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl