BARENDRECHT

Verdronken labrador Loco na een week gevonden, baasje Ger kan nu afscheid nemen

Hond Loco kwam in een duiker vast te zitten en kwam nooit meer boven
Hond Loco kwam in een duiker vast te zitten en kwam nooit meer boven © Rijnmond
Labrador Loco, die vorige week verdronk in de Gaatkensplas nadat hij achter een balletje aansprong, is eindelijk gevonden. Dat laat dankbare eigenaar Ger Weski (79) weten aan Rijnmond. 'We hebben afscheid genomen. Nu kunnen we het op een goede manier afsluiten.'
Loco, zoals de 12-jarige labrador heette, liep vorige week zondag samen met zijn baasje Ger aan de Zuider Carnisseweg in Barendrecht. Toen Ger een balletje in het water gooide, sprong Loco daar vol enthousiasme achteraan. Helaas met een dramatische afloop.
Kort nadat Loco in het water sprong, kwam hij in een duiker terecht. Dat is een betonnen buis die de ene sloot met de ander verbindt. Vanwege zijn artrose kreeg Ger het niet voor elkaar om zijn hond zelf uit het water te halen, waarop de brandweer werd ingeschakeld. Tevergeefs: Loco was verdronken, maar van zijn lichaam was geen spoor meer te bekennen.
Een week lang werd met man en macht naar Loco gezocht. Brandweerduikers, onderwaterdrones en zelfs hittecamera's leverden niks op. Loco leek van de aardbodem verdwenen. Volgens Ger bestond de afgelopen week voor hem en zijn vrouw Corrie daarom uit 'slapeloze nachten' en 'ontzettend veel verdriet'.
Voor de duiker is een hekje geplaatst in de hoop dat Loco daar tegenaan spoelt
Voor de duiker is een hekje geplaatst in de hoop dat Loco daar tegenaan spoelt © Rijnmond

Gevonden in het riet

Maar maandagmiddag 18 september krijgt Ger dan eindelijk het verlossende woord: Loco is terecht. "Vanmiddag werden we opgebeld dat ze hem gevonden hebben", vertelt een opgeluchte Ger. Hij hoort het van één van de vrijwilligers. "Ze hebben hem zo'n tien meter verderop in de Gaatkensplas gevonden in het riet."
Omdat Loco ruim een week in het water heeft gelegen, kiest Ger ervoor om de hond niet te komen bekijken. "Ik kon het niet meer verwerken om hem nog zo te zien, maar ik wilde wel weten waar hij gevonden is. We hebben afscheid kunnen nemen, en we kunnen het nu op een goede manier afsluiten." Loco is uiteindelijk door de gemeente opgehaald.
Van de vrijwilligers heeft Ger te horen gekregen dat Loco waarschijnlijk snel onder water is getrokken en verdronken is. "Dat geeft me een soort rust: dat hij niet een hele tijd half zwemmend, half stikkend in het water heeft gelegen. Het was een snelle dood."
Ger kijkt toe hoe de duiker doorzocht wordt
Ger kijkt toe hoe de duiker doorzocht wordt © Rijnmond

Dankbaar

De afgelopen week zijn Ger en zijn vrouw volledig overrompeld door de meelevende reacties op het verlies van hun hond. Duizenden reacties, hartjes en steunberichtjes op Facebook zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. "Dat heeft me echt heel veel gedaan. We voelden ons erg gesteund daardoor."
Daarnaast is hij ook alle vrijwilligers en hulpdiensten die naar Loco hebben gezocht enorm dankbaar. "Ze zijn er dagelijks geweest om hem te zoeken en hebben er ontzettend veel werk aan gehad. Dat ze hem uiteindelijk toch gevonden hebben, geeft nu veel rust."
Ger zegt wel vaker honden te hebben verloren, maar dat het verlies van Loco hem wel erg zwaar valt. "Die moest ik laten inslapen, omdat ze ziek en oud waren. Loco was 12, en nog helemaal in de kracht van zijn leven. Vandaar dat het me zoveel gedaan heeft."