DIEREN

Baukje de koe loeit hele buurt wakker nadat ze van haar kalf wordt gescheiden

Koe Baukje was maandagavond luid aan het loeien
Koe Baukje was maandagavond luid aan het loeien © Rijnmond
Omwonenden van Kinderboerderij De Beestenboel in Rozenburg werden maandagavond gek van een opmerkelijk geluid: het keiharde geloei van een verdrietige koe. Ze was sinds een dag van haar kalf gescheiden en had daar volgens de kinderboerderij zelf een 'nogal ongebruikelijke reactie' op.
Het regende maandagavond meldingen en klachten van geluidsoverlast bij Kinderboerderij De Beestenboel, gelegen aan het rustige Zandpad in Rozenburg. Zelfs de politie werd gebeld. De kinderboerderij zag zich daarom genoodzaakt om een kleine uitleg te geven van wat er nou precies aan de hand was met koe Baukje en haar kalf Florine.
"Wij hebben vandaag moeder koe van haar kalf gescheiden", schrijft de kinderboerderij in een bericht op Facebook. "Wij begrijpen dat dit erg zielig overkomt, maar om welzijnsproblemen te voorkomen bij moeder koe hebben wij besloten kalf en moeder koe van elkaar te scheiden. Dit levert te allen tijde stress op doordat de situatie verandert. Vaak duurt dit niet langer dan twee dagen."
Volgens André Krijger, woordvoerder bij Stichting Natuurstad Rotterdam, dat de Kinderboerderij beheert, begon het loeien in de avond en ging dat enkele uren door. Het geluid stopte pas toen verzorgers moeder en kalf weer bij elkaar plaatsten.
| Foto:
| Foto:

Noodzakelijke keuze

André legt uit dat het scheiden van moeder en kalf een noodzakelijke keuze was voor het welzijn van beide dieren. "Op een gegeven moment wordt het kalfje steeds groter en gaat ze bij het zogen steeds meer voedingsstoffen van haar moeder vragen. Doordat ze nu ook tandjes heeft, geeft dat kleine wondjes bij de uiers. Baukje was ook trappende bewegingen naar het kalf aan het maken. Het is ironisch dat ze begon te loeien, want ze had zelf last van haar kalf."
Wanneer een kalfje ouder wordt, is het volgens André daarom gebruikelijk dat ze van de moedermelk overstapt op een combinatie van krachtvoer, ruwvoer en water. "Dat heet spenen. Florine gaat over een maand naar een andere kinderboerderij. Normaal gesproken beginnen we dan met spenen, maar vanwege logistieke problemen kon zij niet eerder over. Daardoor zijn we daar nu al mee begonnen."
Florine gaat volgende maand naar een andere kinderboerderij
Florine gaat volgende maand naar een andere kinderboerderij © Rijnmond
André vermoedt dat Baukje zo'n last had van de scheiding omdat ze haar kalf nog steeds kon ruiken en horen. Vanwege de overlast die haar geloei heeft opgeleverd, heeft de kinderboerderij daarom besloten om moeder en kalf nu weer bij elkaar te plaatsen en het spenen stop te zetten. "We houden de moeder wel goed in de gaten, want uiteindelijk gaat het om het welzijn van beiden."