BRAND

VIDEO: Vlammenzee verwoest bedrijfspand van loodgieter, windmolenbouwer en speelgoed in Hellevoetsluis

De bedrijfsloods is volledig afgebrand
De bedrijfsloods is volledig afgebrand © Media TV
In een bedrijfspand aan de Christiaan Huygensweg in Hellevoetsluis is dinsdagmiddag een grote brand uitgebroken. Vlammen sloegen uit het dak van het pand. Ook zouden er 'ontploffingen' zijn gehoord.
De brand begint rond 17.00 uur. De brandweer schaalt snel op naar 'zeer grote brand' en komt met meerdere brandweerwagens en veel personeel naar de vlammenzee. "Het is een hel van vuur en rook", zegt Wil van Balen, die er als een van de eersten bij was. Al snel wordt er een NL-alert verspreid.
Enorme brand in bedrijfsloods Hellevoetsluis: 'Vreselijke ontploffingen, een hel van vuur en rook'
Bij de brand komen enorme zwarte rookwolken vrij. Die zouden vanaf de A15 te zien zijn. De politie zet het gebied rondom de brand ruim af. De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond roept mensen in de omgeving op om ramen en deuren gesloten te houden en om uit de omgeving van de brand te blijven. Er zijn zware windstoten, zegt weerman Ed Aldus, die kunnen de rook ver verspreiden en de bestrijding van de vlammen bemoeilijken.
Omdat het een 'compact bedrijventerrein' betreft, zet de brandweer bij aankomst meteen in op voorkomen dat de vuurzee overslaat naar andere panden. Dat lukte uiteindelijk.
Grote uitslaande brand met explosies in bedrijfsloods Hellevoetsluis
Grote uitslaande brand met explosies in bedrijfsloods Hellevoetsluis © Wil van Balen
De rookwolken en vlammen slaan uit het dak van het pand
Volgens de woordvoerder gaat het om een bedrijfsverzamelgebouw waarin drie bedrijven spullen hadden opgeslagen. "Het gaat om een bedrijf met loodgietersmaterialen, een bedrijf dat windmolens bouwt, en een speelgoedbedrijf. Die moeten allemaal als verloren beschouwd worden."
Het pand zelf is eigendom van Piet Troost van autobedrijf P. Troost & Zonen. Hij verhuurt de opslagruimte aan de andere bedrijven. "Ik was thuis toen ik gebeld werd dat er brand was", vertelt Troost. "Toen ik aankwam, stond alles al volop in brand. Het is in één van de loodsen begonnen, maar daar weet ik het fijne niet van."
Verwoestende brand in bedrijfsloods Hellevoetsluis
Verwoestende brand in bedrijfsloods Hellevoetsluis © MediaTV
Rond 18:45 uur meldt de brandweer dat het vuur onder controle is. Waarschijnlijk zal de volledige afhandeling van de brand nog wel even duren. "Er zal veel afgebroken moeten worden om te kijken of daaronder niks meer in brand staat", legt de woordvoerder uit. Bij een brand komen altijd schadelijke stoffen vrij, maar volgens de brandweer zijn in de omgeving geen hogere concentraties dan normaal gemeten.
Volgens Rijnmond Veilig kan de rook zich over het gehele rode gebied verspreiden
Volgens Rijnmond Veilig kan de rook zich over het gehele rode gebied verspreiden © Rijnmond Veilig