BOTSING

De kilometerteller geeft 250 aan, daarna komt de dodelijke klap: 'Auto sloeg acht, negen keer over de kop'

Er lagen brokstukken verspreid over zo'n 500 meter brokstukken over meerdere rijbanen.
Er lagen brokstukken verspreid over zo'n 500 meter brokstukken over meerdere rijbanen. © MediaTV
Als de rechter vraagt of de verdachte zich schuldig voelt aan het fatale ongeluk, valt er een lange en pijnlijke stilte. Dan komt er aarzelend een “ja” uit, kort daarop gevolgd door “ik heb niets verkeerds gedaan”. De familie van het slachtoffer reageert boos: “Wees eerlijk, je vertelt een lulverhaal”.
Het is 7 mei 2021 als meerdere auto’s betrokken zijn bij een botsing op de A20 ter hoogte van Schiedam. Een witte VW Golf raakt eerst een zwarte VW Golf aan de linker achterkant en even verderop een Hyundai. De Hyundai wordt als het ware gelanceerd. Een vrachtwagenchauffeur beschrijft het als getuige: “De auto bleef maar over de kop slaan, wel acht of negen keer.” De 54-jarige inzittende komt om het leven.
De bestuurder van de witte VW, een 22-jarige Rotterdammer, zegt zich niets meer te kunnen herinneren van de klap. Een black out. Hij meent 120 km per uur te hebben gereden.
Hij reed die avond wat rondjes met vrienden, voor de gezelligheid. In een geleende auto, een mooie, snelle wagen. Plotseling was er een bobbeltje in het wegdek. “Daardoor raakte ik de macht over het stuur kwijt.”
Maar hoe hard reed hij nou? Meerdere getuigen op de A20 spreken van ‘een extreme snelheid’. Een heeft het over ‘de zuigende werking’ van de VW toen deze voorbijraasde.
De technische recherche heeft de snelheid berekend aan de hand van de zwarte doos van de VW en de remsporen. Eerste botsing: 208 km per uur (raken zwarte VW) dan 152 km per uur (Hyundai). Kort voor de eerste botsing zou het gaspedaal ‘voor honderd procent zijn ingedrukt’. De snelheid: 251 km per uur.

Teller stopt op 250 km/h

Dat cijfer wordt bevestigd door een Snapchat-filmpje dat op de telefoon van de verdachte is aangetroffen. Het toont het dashboard van de witte VW en te zien is hoe de snelheid oploopt. De teller stopt bij 250.
“Heeft u dit filmpje gemaakt?”, vraagt de rechter aan de verdachte. “Nee, ik had mijn telefoon aan mijn vriend gegeven. Bij zijn eigen toestel was de batterij stuk.”
Deze vriend was die avond de bijrijder, maar hij heeft tegen de politie niets over een telefoon gezegd. Hij heeft verklaard dat hij met twee meisjes op de achterbank aan het praten was. Daarnaast is te zien dat het filmpje recht achter het stuur is gemaakt en niet van opzij.

Hoog THC-gehalte

Een bloedtest leert dat de verdachte een te hoog THC-gehalte had, het gevolg van blowen. “Ik had de dag ervoor één joint gerookt.”
De houding van de verdachte leidt tot kritische vragen van de rechters. “Uw verhaal is lastig te begrijpen voor de mensen hier. Dit zou ook de plek kunnen zijn om schoon schip te maken.” Maar hij houdt vol: ik heb niet gefilmd, volgens mij reed ik niet te hard.

Wil je ons aankijken?

Vanuit de zaal is de ergernis voelbaar. De broer van de overleden Jan uit Capelle aan den IJssel spreekt de verdachte toe en vraagt hem zich om te draaien. “Wil je ons aankijken? Toen was je stoer die avond, doe nu ook stoer. Vertel het normale verhaal, want dit is een lulverhaal.”
De verdachte valt weer stil en draait zich uiteindelijk om naar de familie op de publieke tribune. “Het spijt me”.
De vrouw van het slachtoffer haalt de bewuste avond terug in de herinnering. “Jan ging van tafel en zei dat hij nog even ging klussen. ‘Tot straks’ zei hij, maar dat werd nooit meer. Om één uur ‘s nachts werd ik wakker gebeld met de mededeling dat Jan was omgekomen. In één klap was de toekomst weg.”

Eis: acht jaar cel

Het Openbaar Ministerie spreekt van doodslag, een verwijt dat zelden wordt gebruikt bij fatale ongelukken. “Bij 250 km per uur weet je dat de kans op dodelijk letsel aanmerkelijk is.” Eis: acht jaar cel. Verder zou hij tien jaar lang niet achter het stuur mogen zitten.
Opmerkelijk genoeg heeft de man zijn rijbewijs al teruggekregen en is hij twee keer eerder beboet voor rijden zonder rijbewijs.
De verdachte krijgt als laatste het woord en zegt na enig nadenken dat hij het niet kan terugdraaien en het “heel erg” vindt. De rechter in Rotterdam doet op 3 oktober uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl