FEYENOORD

Analyse: 'Je zou denken: zeur niet zo, maar dit was voor Feyenoord echt een kans om aan het doelsaldo te werken'

Feest bij Feyenoord na de 2-0 overwinning op Celtic in de eerste wedstrijd van de Champions League
Feest bij Feyenoord na de 2-0 overwinning op Celtic in de eerste wedstrijd van de Champions League © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Rijnmond-analyticus Jeroen Hertzberger was dinsdagavond toeschouwer bij de eerste Champions League-wedstrijd van Feyenoord sinds 2017. Hij zag de Rotterdammers met 2-0 winnen van Celtic, dat er halverwege de tweede helft in een tijdsbestek van vijf minuten in slaagde twee rode kaarten te verzamelen. Hoe kijkt de tophockeyer terug op de terugkeer van Feyenoord in het kampioenenbal, die uiteindelijk in mineur eindigde vanwege de ogenschijnlijk zware blessure van Luka Ivanusec?
De blessure van de Kroaat bleef na afloop ook bij Hertzberger hangen, gaf hij toe. "Dat is wel het meest teleurstellende van deze avond. Je zag na die tweede rode kaart van Celtic heel veel rare beslissingen in balbezit. Ik vond het sowieso niet heel slim hoe Feyenoord speelde met twee man overtal. Ivanusec komt in een lastig duel met twee spelers van Celtic, wat in principe niet nodig is. Dit soort dingen kunnen gebeuren, maar richting zondag is het wel dramatisch."
Luka Ivanusec moest het duel tussen Feyenoord en Celtic vroegtijdig staken en werd per brancard van het veld gedragen
Luka Ivanusec moest het duel tussen Feyenoord en Celtic vroegtijdig staken en werd per brancard van het veld gedragen © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Met zijn ervaring weet Hertzberger één ding zeker. "Dit is 100% een enkelbandblessure. Hij gaat er gewoon doorheen. Als hij er per brancard af moet, betekent het niet veel goeds. Laten we hopen dat het meevalt, maar het zag er niet goed uit."
Het was een domper op een avond die eigenlijk prima uitpakte. Want met 2-0 winnen in de openingswedstrijd van de Champions League, dat is de kick-start die je je wenst. In de tweede helft lag het niveau van Feyenoord wel hoger dan in het eerste bedrijf. Volgens Hertzberger is dat niet zo vreemd.
"Je speelt een eerste helft waarin je niet zo goed weet wat je moet verwachten. Celtic heb je alleen gezien op basis van videobeelden. Het is ook even voelen: wie hebben we tegenover ons? Dan kom je er na een halfuur voetballen achter dat je gewoon beter bent. Eigenlijk hebben ze de tweede helft gedomineerd. Er komt op een gegeven moment natuurlijk veel meer ruimte, maar ook met elf man vond ik ze in de tweede helft sterk beginnen."

Ideale kans om te werken aan doelsaldo

Maar, zo plaatst Hertzberger nog wel een kanttekening: dit was - tegen negen man - ook de ideale gelegenheid om aan het doelsaldo te werken. En dat liet Feyenoord na. "Je zou denken: zeur niet zo. Maar je staat bijna een halfuur met twee man meer op het veld. Dit was echt een kans om er 3-0 of 4-0 van te maken. We weten, zeker na vorig jaar, dat het doelsaldo echt belangrijk kan zijn."
Over vijf dagen staat voor Feyenoord De Klassieker op het programma. Met welk gevoel zal de ploeg van Arne Slot naar dat duel toewerken? "Een tweeledig gevoel", zegt Hertzberger.
Arne Slot geeft Yankuba Minteh instructies tijdens Feyenoord-Celtic in de Champions League
Arne Slot geeft Yankuba Minteh instructies tijdens Feyenoord-Celtic in de Champions League © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
"Er zal weer geschoven moeten worden. Je raakt met Ivanusec één van je meest dreigende aanvallers kwijt, al vond ik hem vandaag niet top. Degene die waarschijnlijk dan minuten gaat maken - Alireza Jahanbakhsh - heeft nu een goal gemaakt in de Champions League. Het voordeel is dat je met Paixão op links kan starten, verder verandert er niks. Je moet gewoon je eigen spel spelen. Dit zal vertrouwen geven, net als de competitie tot dusver."

'In Klassieker kan in principe alles gebeuren'

Het verschil in momentum tussen Ajax en Feyenoord lijkt enorm. Waar Ajax op z'n zachtst gezegd op meerdere fronten kwakkelt, heeft Feyenoord z'n zaakjes prima op orde. "Dat is zo, maar dan praat je vanuit ratio", stipt Hertzberger aan.
"Het grappige aan sport, en dat is ook meteen het mooie, is dat er door intuïtieve acties in die 90 minuten van alles kan gebeuren. Kijk maar naar Lazio. Die keeper maakt een doelpunt met z'n hoofd, in de Champions League. Alle ratio kan je dan ook uit het raam gooien. Natuurlijk staan alle vlaggen op groen om in de Arena te winnen, maar het blijft wel sport. In De Klassieker kan in principe alles gebeuren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl