SPARTA

Sparta naar Voren! met Alex Klein, die de club redde en werd afgemaakt door Johan Derksen

Sparta naar Voren! met Alex Klein
Sparta naar Voren! met Alex Klein © Rijnmond
Sparta leeft, floreert en kent mooie tijden. Hoe anders was dat ruim twintig jaar geleden, toen de club 'op sterven na dood was'. In een nieuwe Sparta naar Voren! blikt Alex Klein terug op de tijd dat hij, samen met andere ondernemers, de Kasteelclub financieel van de ondergang redde.
Ruim 35 jaar is Klein al actief binnen Sparta. Inmiddels is hij lid van de raad van commissarissen, maar hij begon ooit als sponsor. Zo is de oorsprong van zijn huidige uitgeversbedrijf ontstaan bij Sparta. "We zijn ooit bij de honkbalafdeling betrokken geweest, vanuit die hoedanigheid kwamen we in contact met voetbal. We hebben toen het eerste clubmagazine voor Sparta gemaakt, en naar heel betaald voetbal gestuurd. In kleur, dat was toen best uniek. Er kwam 70 procent respons op. Toen zijn we de uitgeverij gestart. Inmiddels zijn we actief voor meer dan 25 betaald voetbal clubs."
Nog altijd is Klein met zijn bedrijf een trouwe sponsor van Sparta. Sterker nog, de verschillende commerciële managers van de club doen al jarenlang een beroep op de ondernemer. "Vaak wordt gezegd dat sponsors mensen zijn die maar een beetje wijn staan te zuipen en niets met de club hebben", vertelt Ruud van Os. "Hier zit het tegendeel."
Bekijk hieronder de hele Sparta naar Voren! met Alex Klein, Anton Slotboom, Ruud van Os en Frank Stout. Tekst gaat verder onder de video.
Maar Klein is dus meer dan zomaar een sponsor. In Sparta naar Voren! neemt hij ons mee terug naar vrijdagavond 6 december 2002, Sparta-Helmond Sport in de eerste divisie. "Ricky van den Bergh pakte in de twaalfde minuut rood. Het stond 0-3 bij de rust en het stadion liep leeg. De wedstrijd eindigde in 0-5. We hebben het gordijn van de skybox naar beneden gedaan en zijn gaan klaverjassen. Toen keken we elkaar aan van: dit is echt het einde van de club."
"Vlak daarna heeft het toenmalig bestuur een bijeenkomst georganiseerd met de vraag: is er nog iemand die iets wil doen voor deze club? Toen zijn Rick Moorman, Leo de Jong en ik opgestaan."
"Wij hebben een groep verzameld om ons heen, waarmee we toen een kapitaalinjectie hebben gedaan. Om in ieder geval een sluitende begroting neer te leggen. Verder zouden we garant staan voor alle tekorten in de eerstvolgende drie seizoenen. Het geld dat voor drie jaar bedoeld was was na acht maanden op, dus daarna moesten we wat zuiniger gaan leven. Maar we zijn die periode wel doorgekomen, dankzij die groep. De club was op sterven na dood."
"De Sparta-supporters hebben Alex en Rik destijds verkozen tot Spartanen van het jaar", herinnert Van Os zich. "Dat doen ze niet omdat Alex mooie blauwe ogen heeft. Zij hebben echt wat betekend. Het water stond ons toen niet tot aan de lippen, maar tot aan het voorhoofd."

Column Derksen

Desondanks schreef Johan Derksen, toen nog hoofdredacteur van Voetbal International, begin 2003 een vernietigende column over Klein en Moorman. "Rick en Alex maken Sparta belachelijk", schreef Derksen. "Sparta wordt geleid door uit Amerikaanse B-films weggelopen macho's. Ze overschatten hun eigen kwaliteiten schromelijk omdat ze verblind zijn door een stuiterende hunkering naar roem en publiciteit. Ze hebben geen enkele ervaring in de jungle van het profvoetbal, maar genieten van iedere seconde media-aandacht."
"Ik denk dat Johan Derksen weinig veranderd is", blikt Klein terug. "In die periode had ik daar wel last van, mijn zoon hoorde op school dat zijn vader Sparta kapot maakte. Terwijl wij de enigen waren die opstonden om nog iets voor die club te kunnen betekenen."
Klein heeft wel een idee waar de toon van Derksen destijds vandaan kwam. "Wij hebben toen als uitgever een grote opdracht weggehaald bij de eigenaar van Voetbal International. Daar zat een stukje verbitterdheid wellicht. Ik heb toen zijn baas gebeld, die heeft Johan op de column aangesproken. Maar Johan zou Johan niet zijn als hij de column de week erop niet weer over mij begon. Desondanks hebben we niet opgegeven en zijn we gewoon doorgegaan. Sparta loopt door de aderen, ik sta daar altijd klaar voor."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl