CHEMOURS

Provincie is klaar met uitstoot PFAS maar kan Chemours niet sluiten, wel onderzoek naar intrekken vergunning

Chemours in Dordrecht
Chemours in Dordrecht © Corrado Francke / RTV Dordrecht
De fabriek van Chemours kan door de provincie Zuid-Holland niet worden stilgelegd. De gedeputeerde zegt met handen en voeten gebonden te zijn aan de wetgeving. Een poging om de vergunning aan te scherpen werd al gestopt door de rechter. In de Statenvergadering van vandaag zijn wel maatregelen aangekondigd. Zo wordt onderzocht hoe ze de vergunning van Chemours toch kunnen intrekken. De PvdD, 50PLUS en de SP willen hardere actie. "Waarom sluit je de tent niet gewoon?"
Na uren vergaderen hebben de leden van de Gedeputeerde Staten gestemd op verschillende moties over Chemours. Het resultaat: er komt een onderzoek naar het intrekken van de vergunning van het bedrijf. Hoe kan de provincie dat voor elkaar krijgen?
Er komt ook een uitgebreid onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in het water en de bodem in een straal van 15 kilometer van de fabriek. Het vervuilde zwemwater van de Merwelanden wordt schoongemaakt zodat mensen er weer kunnen zwemmen. Tevens worden alle bedrijven in de provincie die PFAS uitstoten in kaart gebracht. Er komt ook een opruimfonds waarin de vervuiler betaalt voor de schade aan het milieu.
Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die vuilafstotend, waterafstotend en brandwerend zijn. De stoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar. Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden PFAS binnenkrijgen, kan dat schadelijk zijn voor het immuunsysteem en kanker veroorzaken.
Politica Ellen Verkoelen (50+) staat niet te juichen over dit resultaat. "Jarenlange toxische vervuiling van water, bodem en lucht. We kunnen dat allemaal nu weer afdoen door weer opnieuw van alles te gaan onderzoeken. Het zal allemaal niets uithalen. Het zal deze Poly- en perfluoralkylstoffen niet minder giftig maken. Het zal de mensen niet minder ziek maken. Het zal de omgeving niet minder vervuilen."
Ze ziet maar één oplossing voor Chemours. "Bikkelharde regelgeving en normering van deze kankerverwekkende producten. Nul uit de pijp moet de eis bij vergunningverlening zijn. Niets de lucht in en niets het water in."
Boze omwonenden verzamelen elke weekend bij Chemours uit protest tegen de vervuiling (archieffoto)
Boze omwonenden verzamelen elke weekend bij Chemours uit protest tegen de vervuiling (archieffoto) © Corrado Francke / RTV Dordrecht

'Sluit die fabriek'

Ze wil de fabriek sluiten. "Totdat duidelijk is dat er nul uit de pijp komt." Ook al kan dat juridisch (nog) niet en is er kans op een enorme schadeclaim van Chemours. "Laten we het lef tonen om die belangrijke stap te gaan zetten."
De SP diende een motie in voor het intrekken van de vergunning van Chemours. "De belangen van gezondheid, dier en milieu horen boven de economische belangen van bedrijven gesteld te worden”, zegt statenlid SP Lies van Aelst. Ze wil dat de provincie een vuist maakt tegen het bedrijf.
"Chemours weet al tientallen jaren hoe gevaarlijk haar uitstoot is, hoe schadelijk haar stoffen zijn. Toch vertelden ze dat niet toen ze een vergunning aanvroegen. Dat is dan ook waarom wij als SP vinden dat de vergunning van chemours ingetrokken moet worden, immers is deze verkregen op basis van onvolledige informatie. Bewust onvolledige informatie.”
De fabriek van Chemours in Dordrecht in 2023
De fabriek van Chemours in Dordrecht in 2023 © Corrado Francke

Niet tegen productie

Ook voor de VVD is bedrijfssluiting een optie, alleen zit daar wel een ‘maar’ aan. "Als een bedrijf zich niet aan regels houdt is dat een optie. Wij zijn niet tegen productie, maar tegen vervuiling.” Chemours houdt zich echter in grote lijnen aan de vergunning. De vergunning is daarmee het probleem, legt Evita Rozenberg van D66 uit. "Wanneer de acties van bedrijven mens en natuur in gevaar brengen, moet de overheid ingrijpen en naast de inwoner gaan staan."
D66 zou de fabriek ook het liefst willen sluiten. Maar dat gaat nu niet. D66 wil dat de provincie steviger aanklopt op de deur van het kabinet in Den Haag. Als de huidige milieuwetgeving wordt veranderd, kan de provincie harder optreden tegen de vervuilers.

Aangifte

Ook werd bekend dat milieudienst DCMR aangifte heeft gedaan tegen Chemours wegens het illegaal lozen van trifluorazijnzuur (TFA).Dat is een potentieel zeer zorgwekkende stof. Milieudienst DCMR, die namens de provincie toezicht houdt op de fabriek, kwam de stof op 15 mei bij een meting in het afvalwater tegen. De provincie legde daarom al snel een dwangsom van 125 duizend euro op. Nu volgt ook de aangifte van dit strafbare feit.
Chemours in Dordrecht
Chemours in Dordrecht © Corrado Francke / RTV Dordrecht

Reactie bestuur provincie

“We kunnen Chemours nu niet sluiten. We lopen tegen de grenzen van de huidige wet- en regelgeving aan", legt gedeputeerde Zevenbergen uit. Hij vertelt dat zijn eerdere aanscherping van de vergunning geen stand heeft gehouden bij de rechter. "We hebben de deksel op onze neus gekregen. Het bedrijf voldoet aan de eisen van de vergunning."
De gedeputeerde pleit daarom voor de verscherping van wetgeving in Europa en in Den Haag. "We moeten ons houden aan de wet.”
Actievoerders voor aanvang van de hoorzitting over Chemours
Actievoerders voor aanvang van de hoorzitting over Chemours © Rijnmond

Reactie kabinet

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat ook zij uiteindelijk af wil van alle emissies van PFAS naar het milieu. Op Europees niveau heeft Nederland daarom met vier andere landen een voorstel opgesteld voor een verbod op PFAS. Dat verbod moet gaan gelden voor de productie, gebruik, verkoop en import van ruim 10.000 chemische stoffen. "Het kabinet vindt de gezondheid van omwonenden van fabrieken ontzettend belangrijk."
Het direct sluiten van de fabriek is nu echter geen optie. "Zolang een bedrijf zich aan de wetten en regels houdt, kan het niet zomaar gesloten worden. Dat geldt ook voor Chemours. Alleen door PFAS in heel Europa in één klap te verbieden kunnen we die vervuiling een halt toeroepen."
De verwachting is dat de Europese Commissie in 2025 met een plan komt voor het verbod op PFAS. Alle leden van de Europese Unie mogen stemmen over dat voorstel.
DuPont Chemours in Dordrecht
DuPont Chemours in Dordrecht © Rick Huijzer

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl