ROTTERDAM CENTRUM

Hoge nood in de stad? Dit zijn de handigste gratis toiletten in het centrum van Rotterdam

Openbaar toilet op de Binnenrotte
Openbaar toilet op de Binnenrotte © Google Street View
Het overkomt iedereen wel eens: je loopt door de stad en moet ineens naar het toilet. In Rotterdam zou hoge nood geen probleem moeten zijn, de gemeente staat op plek vijf van de meest toiletvriendelijke gemeenten in 2022.
In het centrum zijn er al bijna honderd openbare wc's. Via de website Propere Plee, die is opgezet door de gemeente Rotterdam, zie je in een paar klikken waar je in de stad zoal terecht kunt met een volle blaas. Voor mensen met de hoogste nood hebben wij een selectie gemaakt van de vijf gratis toiletten in het centrum van de stad met de beste faciliteiten, zoals rolstoeltoegankelijkheid en ruimte om luiers te verschonen.

Stadstoilet op de Binnenrotte

Op de Propere Plee website is terug te vinden of de openbare toiletten toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel, mensen met een baby of dat er een prullenbak aanwezig is. Een toilet dat aan al deze criteria voldoet is het stadstoilet op de Binnenrotte. Naast dat de wc toegankelijk is voor iedereen, is deze ook voorzien van zelfreinigende toiletpotten. Terwijl de gebruikte pot wordt gereinigd, draait er een tweede naar voren om te gebruiken. Zo is de bril te allen tijde schoon.
Dit hightech stadstoilet staat sinds 2018 in het centrum. De gemeente wilde meer openbare toiletten in de stad en daardoor zijn er bijna vijftig openbare toiletten bij gekomen in de afgelopen vijf jaar.

Brasserie Schielandhuis

Voor het initiatief Propere Plee zijn er naast stadstoiletten ook meer dan vijftig horecaondernemers die zich hebben aangemeld bij de gemeente. De horeca-eigenaren stellen hun wc gratis beschikbaar voor iedereen en krijgen daarvoor een vergoeding van de gemeente. Deze cafés, restaurants en hotels zijn te herkennen aan een groene openbaartoiletsticker bij de ingang.
Bij Brasserie Schielandhuis op de Coolsingel kun je ook terecht voor een wc die toegankelijk is voor mensen met een baby of een rolstoel. Daarnaast is er ook hier een prullenbak aanwezig. Jammer voor de medewerkers van de brasserie: dit toilet maakt zichzelf niet schoon na gebruik.

Hotel New York

Voor de mensen die alleen hun behoefte kunnen doen in een luxe omgeving, biedt Hotel New York uitkomst. Het hotel op de Kop van Zuid heeft zijn wc's ook aangemeld bij Propere Plee als openbaar toilet. Ook dit toilet is toegankelijk voor mensen met een rolstoel, mensen met een baby en er staat een prullenbak.

Stadsarchief Gemeente Rotterdam

De gemeente zet veel van haar eigen gebouwen in, in de strijd tegen een tekort aan openbare toiletten. Het Stadsarchief Gebouw op de Hofdijk is ideaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Rotterdam én toevallig voorbijlopen met hoge nood. Er is hier namelijk een rolstoel en een baby-toegankelijke wc in het gebouw. Perfect voor mensen die graag wat lezen op de wc.

Stadstoilet op het Eendrachtsplein

Als je moet plassen terwijl je in de buurt bent van het Eendrachtsplein heet Kabouter Buttplug je van harte welkom. Net als op de Binnenrotte staat hier een van de nieuwe stadstoiletten die zijn geplaatst door de gemeente in de afgelopen jaren. Nieuwe ouders opgelet: de wc is toegankelijk voor rolstoelen maar niet geschikt om je baby te verschonen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl