RECHTBANK ROTTERDAM

Vijf jaar cel voor fatale caféruzie over betalen van drankjes: ‘Slachtoffer had zelf ook enige schuld’

Mario, het slachtoffer van de caféruzie
Mario, het slachtoffer van de caféruzie © Privéfoto
De rechter heeft vijf jaar cel opgelegd voor een fatale caféruzie in de Wolphaertshof in Rotterdam. Daar werd op 22 juli 2022 een 71-jarige man meerdere keren tegen het hoofd getrapt. Hij overleed ruim een week later.
Het slachtoffer, Mario, had kort ervoor ruzie gemaakt met zijn vriend Ricardo. Volgens Ricardo wilde niet betalen voor de drankjes. Toen hij wegliep, sloeg Mario hem op het hoofd met een bierflesje. Ricardo gooide met een flesje terug, gaf een duw en beiden belandden op de grond.
Ricardo stond op en begon zijn vriend te schoppen. De laatste trap was vol op het voorhoofd. De rechter citeerde een getuige die zei dat het leek ‘alsof een penalty werd genomen’.

Extreem, disproportioneel geweld

De patholoog heeft geconstateerd dat Mario is overleden door de trappen tegen het gezicht. De advocaten van de verdachte voerden aan dat hun cliënt uit een vorm van zelfverdediging had gehandeld: het trappen was een reactie op de klap op het hoofd met het bierflesje.
De rechter zegt dat de eerste boosheid, het teruggooien met het flesje, ‘geen gekke reactie was’. Maar het trappen gebeurde toen Mario op de grond lag. “Er ging van hem geen enkele bedreiging meer uit. Het trappen was extreem, disproportioneel geweld.” Ricardo had die avond twintig biertjes en vijf tequila’s gedronken.
Wel houdt de rechter bij de straf rekening met het aandeel van Mario. De eis van zeven jaar cel van het OM wordt daarom gematigd naar vijf jaar. “Er is enige mate van schuld bij het slachtoffer. Hij koos immers de aanval terwijl u wilde de-escaleren door weg te lopen.”

Schadevergoeding

Doordat het slachtoffer een rol had in de ruzie valt de schadevergoeding voor zijn twee dochters ook lager uit. De rechtbank heeft de bedragen met dertig procent verminderd. De dochters krijgen ieder een kleine twintigduizend euro.
Bijzonder in deze zaak is dat de politie aanvankelijk uitging van een ongeluk. Mario had zelf in het ziekenhuis verklaard dat hij van een barkruk was gevallen.
Mede op aandringen van de dochters is nader onderzoek gedaan. Getuigen vertelden over een schoppartij en de patholoog constateerde veel letsel in het hoofd. De rechter komt daardoor tot de conclusie dat het gaat om doodslag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl