BARENDRECHT
Burenruzie over laadpaalplek escaleert als auto's worden bekalkt en beplakt met scheldbriefjes

Auto's bekalkt met lippenstift, bespuugd, vernield en zelfs met ‘maden’ overgoten. In de Botterbuurt in Barendrecht leidt het tekort aan elektrische laadpalen tot verhitte situaties. Zondagavond escaleerde de boel, tijdens een opstootje tussen omwonenden en de vandalist.
Het conflict draait om een parkeerplek aan de Botter. Daar staat een dubbele laadpaal bij, waardoor mensen denken dat deze plek uitsluitend bestemd is voor elektrische auto’s. Maar dit geldt alleen voor het naastgelegen vak. Die plek is met witte kalk afgekruist. En een zwarte pijl op het bord boven de laadpaal verwijst er ook naar.
Bij de parkeerplek ernaast, waar zoveel om te doen is, is dit niet het geval. Iedereen mag zijn auto daar parkeren. Ook al heeft de laadpaal twee aansluitingen, ook mensen zonder elektrische auto. En dat zorgt voor verwarring en frustratie.

In de alsmaar uitdijende jarenzeventigbuurt is een schreeuwend tekort aan parkeervakken, waardoor elke plek die vrijkomt meteen in beslag wordt genomen. In het verleden zorgde dat al voor ergernis, maar de laatste weken gaat het verder.
Diverse scheldbrieven werden onder ruitenwissers gestopt. Daarin werd in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt dat de eigenaar zijn voertuig moest verplaatsen. Ook werd een voorruit met roze lippenstift beschreven en met rijst volgestrooid. Sommige buurtbewoners dachten dat dit maden waren. Ook zou er een autospiegel zijn vernield.
In de buurtapp werd de situatie uitgebreid besproken. Niemand wist wie de dader was. Tot zondagavond, even na half negen. Toen blokkeerde een gloednieuwe Mercedes drie parkeerplekken, tot grote frustratie van één van de autobezitters die daardoor niet op pad kon. Hij vond wel een briefje onder de ruitenwissers: of hij wilde ‘opk****en’ omdat hij op een laadpaalplek stond.

De buurman seinde via de buurtapp andere buren over de situatie in, vertelt Kimberley* (echte naam bij redactie bekend). “Iemand belde de politie, maar die kwam niet opdagen. Een ander vertelde dat hij de Mercedes luid toeterend de straat in had zien rijden.”
Bijna uit de hand gelopen
De boze Botter-buren waren ‘not-amused’ en van plan de blokkeervandaal eens goed duidelijk te maken wat hen niet zinde. Zeker toen hij samen met een oudere vrouw weer terug naar de auto kwam lopen en er nóg een BMW kwam aanrijden met vier twintigers erin. Het leek even tot een confrontatie te komen, maar dankzij de tussenkomst van Kimberley liep het niet uit de hand.
“Ik zei: serieus, heb je nu zelfs een knokploeg ingeseind,” vertelt Kimberley. Maar daar was volgens de jongeman geen sprake van. “Hij vertelde dat hij ervan baalde dat er zo weinig laadpalen waren en daarom zo boos had gereageerd. Maar wij balen ook van het tekort aan gewone parkeerplekken, zei ik toen. En dan ga ik toch ook niet met lippenstift op een voorruit schrijven?”
Voortaan aardig briefje schrijven
Kimberley wist de jongen uiteindelijk te kalmeren door hem duidelijk te maken dat het hier om een ‘mag-wel-maar-hoeft-niet-laadplek’ gaat. En dat dus iedereen zijn auto er mag parkeren. Ze adviseerde hem een petitie te starten voor meer laadpalen. Of voortaan een aardig briefje te schrijven met een telefoonnummer erop, met de vraag hem te bellen wanneer de plek weer vrijkomt. “Het hoeft helemaal niet zo uit de hand te lopen. Het kan allemaal zo simpel zijn.”
Nog altijd begrijpt ze niet goed waarom de jongeman zo’n stampei heeft gemaakt. “Want hij woont hier niet eens, dus hij heeft eigenlijk helemaal geen recht van spreken. Hij logeert tijdelijk in het huis van zijn oma die op vakantie is. Wat een onzin om dan zo tekeer te gaan.”
Een woordvoerder van de gemeente Barendrecht bevestigt dat de linker parkeerplaats een dubbele functie heeft. Hiervoor is bewust gekozen vanwege de schaarste aan parkeerplekken in de wijk. Onduidelijk is of deze situatie zo blijft.