CHRISNATUURLIJK

Zaterdag 23 september in Chris Natuurlijk: Welke bank kies jij?

Welk bankje kies jij? Zitplaatsen met bijzondere teksten op het Noordereiland
Welk bankje kies jij? Zitplaatsen met bijzondere teksten op het Noordereiland © Rijnmond
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag vanaf 08:00 uur mee naar de vergroende Maaskade op het Noordereiland in Rotterdam waar je kunt zitten op bankjes met bijzondere spreuken. Verder in Chris Natuurlijk aandacht voor hondspeterselie, dieren die op de bodem leven en boeken om de herfst mee door te komen.
Ben jij een lolbroek of een slijmjurk? Dan heeft het Noordereiland in Rotterdam, een zitplaats speciaal voor jou, een bankje waarop je naar de langsvarende schepen kunt kijken. Er zijn ook zitplaatsen voor andersdenkenden of gelijkgestemden, voor grondleggers of luchtfietsers, voor vrijkousen of kletskousen. Gelukkig is er ook een bankje voor jou en voor mij. De bijzondere tekstjes en woordcombinaties op de bankjes aan de Maaskade zijn bedacht door Noordereiland-kunstenares Carine Weve.
Anne Mieke Backer (l) en Carine Weve (r) op een zitplaats voor vrijkousen en kletskousen op het Noordereiland
Anne Mieke Backer (l) en Carine Weve (r) op een zitplaats voor vrijkousen en kletskousen op het Noordereiland © Rijnmond

Kunstzinnige bankjes tussen het groen

Chris Natuurlijk wandelt over de Maaskade met de kunstenares en spreekt met mensen die op de bankjes zitten. Landschapsarchitect en eilandbewoner Anne Mieke Backer wandelt mee en vertelt over de vergroening van de kade. Er zijn nieuwe iepen geplant in verschillende soorten, zodat de bomen minder snel ten prooi vallen aan de iepziekte. Een brede strook met vaste planten en siergrassen maakt de wandelpromenade af. Backer is een voorstander van vergroening, maar ze waarschuwt dat er ook een schaduwkant aan zit waar beleidsmakers rekening mee zouden moeten houden en dat is dat de huizen duurder dreigen te worden en “gewone” Rotterdammers er straks niet meer kunnen wonen.
Bankjes tussen het groen op de Maaskade op het Noordereiland in Rotterdam
Bankjes tussen het groen op de Maaskade op het Noordereiland in Rotterdam © Rijnmond

De herfst is begonnen

Ook in de Botanische Tuin Afrikaanderwijk is de herfst begonnen. De blaadjes verkleuren en kastanjes vallen uit de bomen. In de tuin in Rotterdam-Zuid vertelt botanicus Melitta van Bracht over de hondspeterselie en waarom zij die heeft uitgekozen als Plant van de Maand.
Hondspeterselie in de Botanische Tuin Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid
Hondspeterselie in de Botanische Tuin Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid © Rijnmond

Tot op de bodem

Boekenman Gert-Jan van Rietschoten is in de stemming voor de herfst, een jaargetijde waarin veel nieuwe boeken verschijnen en Chris Natuurlijk zoekt tot op de bodem uit wat voor dieren er zoal op de bodem wonen, want de Bodemdieren Dagen zijn begonnen.
Bodemdierendagen, ook de slak telt mee
Bodemdierendagen, ook de slak telt mee © Pixabay
Zaterdag 23 september van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl