OPENBAAR VERVOER

Potjes kaarten en wachten op water: Miriam zat uren vast in gestrande trein

Er waren hulpdiensten aanwezig om de problemen op te lossen.
Er waren hulpdiensten aanwezig om de problemen op te lossen. © Privéfoto
Donderdagochtend ontstond kortsluiting in een trein tussen Schiedam en Delft. Hierdoor zaten zo’n 400 passagiers urenlang vast in het voertuig. Zo ook Miriam, docent Nederlands op een middelbare school in Leiden.
Miriam is donderdag helemaal niet meer op haar werk aangekomen. Tegen de tijd dat de trein terug was gereden naar Rotterdam Centraal begon haar een-na-laatste lesuur. "We kwamen iets na 12:00 uur aan en pas om 12:42 uur zou er weer treinverkeer richting Leiden zijn. Ik zou mijn laatste lesuur niet halen." Uiteindelijk heeft ze bijna drieënhalf uur in de trein gezeten.
Door de kortsluiting ontstond er rook in het voorste deel van de trein, vertelt Miriam. “Het was aanvankelijk onduidelijk voor de passagiers waar de rook vandaan kwam en wat er aan de hand was. Er werd erg weinig gecommuniceerd. Uiteindelijk werd er omgeroepen dat we niet in paniek moesten raken en dat de reizigers in coupés waar geen rook was gewoon konden blijven zitten. Dat vond ik wel een beetje gek, want er was nog steeds niet duidelijk wat er zou gaan gebeuren.”
Het werd steeds warmer en benauwder in de coupé waarin Miriam zat. Er werden raampjes opengedaan door het personeel, maar de lerares heeft er alsnog flinke hoofdpijn overgehouden. “We moesten lang wachten op water. Uiteindelijk kregen we wat nadat we erom hadden gevraagd, maar er was niet genoeg voor iedereen. Na een tijdje werd er gelukkig meer water gebracht, maar het duurde allemaal heel lang.”

Gemoedelijke sfeer

Desondanks was de sfeer in de coupé gemoedelijk, vindt ze. “Het was goed om te zien dat de passagiers naar elkaar om keken en een gesprekje met elkaar aanknoopten. Er ging zelfs en groepje een potje kaarten met elkaar.”
Na een paar uur werd de trein met een locomotief van Deutsche Bahn teruggereden naar Rotterdam Centraal. Daarvoor zag Miriam al berichten op verschillende media verschijnen dat de passagiers zouden zijn geëvacueerd en naar een andere trein waren gebracht. “Dat was vreemd, want het klopte allemaal niet. We zaten gewoon nog in die trein en er was helemaal niemand geëvacueerd.”
De locomotief van DB op Rotterdam Centraal
De locomotief van DB op Rotterdam Centraal © Privéfoto

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl