BRAND
Brandweer heeft grote brand in afvalopslag nog niet onder controle: 'Gaan nu muren van brandende loods slopen'

De brand die donderdag ontstond in een loods met afval bij afvalverwerkingsbedrijf AVR bij Rozenburg woedt een dag later nog steeds. De brandweer laat rond 14:00 uur weten dat de muren van de brandende loods gesloopt moeten worden. Pas als dat gebeurd is, kan er goed geblust worden, verwacht de brandweer. Volgens een woordvoerder is sprake van verschillende brandhaarden. De rookontwikkeling door de brand neemt inmiddels af.
De brand ontstond donderdagmorgen in een loods met huisvuil. In de loop van de dag gaf de brandweer aan dat het vuur onder controle was. Maar in de avonduren sloeg de bedrijfsbrandweer van de AVR toch weer alarm. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond besloot rond 23:00 uur onder meer een schuimbluswagen in te zetten, maar kon uren later nog steeds niet goed bij de brand komen.
'Dikke rook tot op de A20'
Woordvoerder René Van der Linden van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond liet vrijdagochtend weten dat de brand zich bleef ontwikkelen en steeds heviger werd. "We moeten meer blussen, maar als we dat doen komt er ook meer rook vrij. We meten continue de concentratie koolmonoxide in de lucht. Dat is ons eerste probleem, maar het tweede probleem is dat het bluswater uiteindelijk verontreinigt. Dat vangen we nu nog op, maar die opvang is op een gegeven moment vol. En dat kunnen we niet zomaar in het riool laten lopen. We weten nog niet waar dat water naartoe moet."
Er kwam opnieuw veel rook vrij bij de brand. Een automobilist die vrijdagochtend vroeg over de A20 reed, meldde Rijnmond dat er tussen Vlaardingen en Maassluis slecht zicht was. "Je rijdt gewoon een dikke mist in. Het stinkt ook enorm. Het waait naast de snelweg de weilanden in. Het is ter hoogte van de nieuwe tunnel die wordt aangelegd. Daarna is de rook in meteen weer weg."
Volgens Rijkswaterstaat viel het mee. Er zou slechts sprake zijn van lichte mist, waardoor er geen speciale maatregelen nodig waren. Er is dan ook geen NL-Alert uitgegaan. Wel geldt het advies aan omwonenden in onder meer Maassluis en Vlaardingen om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te zetten.
Moeilijk bij de brand komen
Uren later, aan het begin van de middag, was er nog steeds geen methode gevonden om het vuur écht te bestrijden. René van der Linden: "Er werd gehoopt dat we een gat in het dak zouden kunnen maken, zodat we het vuur van bovenaf zouden kunnen bestrijden. Dat is helaas mislukt. In het uiterste geval kan het nog dagen duren voordat de brand onder controle is."

Bluswater
Blussen in de loods is niet mogelijk vanwege de hoge temperaturen. "Er wordt ook gekeken hoe de loods in elkaar zit, zodat we mogelijk vanaf de zijkant een gat kunnen maken en van daaruit kunnen blussen." Twee grote blusboten van Havenbedrijf Rotterdam zijn ingezet om de brand te blussen.
Om de temperatuur van de brand te kunnen meten vliegt een drone over de brand. "Die drone is heel fijn, want die heeft een infraroodcamera waarmee we kunnen meten hoe heet het vuur is. Aan de buitenkant meten we dat het vuur 150 graden is, maar middenin de brand zal dat vele malen heter zijn."

Muren slopen
Het gecontroleerd laten uitbranden is volgens de brandweer niet wenselijk. Omdat het gaat om een hoop huisvuil, zou het wel eens heel lang kunnen duren voordat het vuur dan helemaal uit is. "Denk dan aan dagen", zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio. De hoop is nu gevestigd 'blusgaten' die geslagen worden in de muren van de loods. Aanvankelijk wilde de brandweer met een sloopkogel 'blusgaten' in het dak maken, maar de constructie van het dak blijft daarvoor te sterk. Daarom richt de brandweer zich nu op het slopen van de muren van de brandende loods om de verschillende vuurhaarden te bestrijden.
Ophalen vuilnis in de knel in tal van gemeentes
De AVR is een van de grootste vuilverbranders in ons land. Het verwerkt afval uit onder meer Rotterdam, Den Haag, Utrecht en tal van kleinere gemeentes. Het is nog niet duidelijk of de brand ook gevolgen heeft voor de vuilophaaldienst in de regio.

