BRAND
Stroomuitval door brand AVR Afvalverwerking, zoektocht waar afval nu heen moet

Door de brand in de loods van afvalverwerkingsbedrijf AVR in Rozenburg kan niemand er aan het werk. Het afvalverwerkingsbedrijf is druk bezig een plek te vinden waar het huisvuil naartoe moet. "Dit is absoluut niet wat je wilt."
Medewerkers van AVR kunnen vandaag dus niet naar hun werk. De werknemers is verteld naar huis te gaan of thuis te blijven. "Er staan hier nu tien tot twintig mensen, maar die zijn van het calamiteitenteam en moeten nu juist aanwezig zijn. Maar we kunnen niet werken, want de stroom is uitgevallen. We hebben de rest naar huis gestuurd," legt Lars Walder van de AVR uit.
Waar de brand precies woedt, is niet duidelijk. "Ik weet het niet in detail, want we mogen het terrein niet op. Van de brandweer heb ik gehoord dat er geen brand is op de plek waar het afval verzameld wordt, maar rondom de turbines. Die turbines zijn de meterkast van de hele installatie. Voor zover ik weet staat het afval zelf niet in brand."
Schrikken
Zeven dagen per week wordt afval uit onder andere Rotterdam, Den Haag, Leiden en Utrecht gebracht naar AVR, die de grootste afvaloven van Nederland heeft. "We zijn er druk mee bezig om te zorgen dat het afval ergens anders terechtkan. Nu liggen we stil en kunnen we het afval niet zelf verwerken."
Voorlopig verwacht Walder dat er bij de AVR niet gewerkt kan worden. "De brandweer is voorlopig nog bezig met blussen en we kunnen ook niet direct weer opstarten. Dit is absoluut niet iets wat je wilt en ook niet wat wij verwacht hadden na gisteravond. Het is echt even schrikken."

Brand begon gisteren al
Gisterochtend begon de brand en in de avond leek het onder controle, maar in de nacht is de brand toch weer opgelaaid. "Toen is meteen opnieuw begonnen met blussen. Dat doen ze met twee grote blusboten van het havenbedrijf," vertelt Lars Walder van de AVR.
Bij het blussen komt ook meer rook vrij en die rook trekt naar Vlaardingen en Maassluis. Er wordt gemeten welke stoffen er vrijkomen en ook het verontreinigde bluswater wordt in de gaten gehouden. Bij de AVR is een bassin waarin (verontreinigd) bluswater kan worden opgevangen. De brandweer en AVR bekijken nu wanneer dat bassin vol is en wat wat er gedaan moet worden als dat vol is.
Alle omwonenden wordt aangeraden ramen en deuren gesloten te houden en de gemechaniseerde ventilatie uit te zetten. De ergste overlast in in Maassluis en Vlaardingen.
