OPMERKELIJKE ZAKEN

Faysal wil voetballen op het heilige gras van de Kuip en steelt daarom de schoenen van Bijlow en Kökçü

Bijlow en Kökçü.
Bijlow en Kökçü. © Rijnmond
Een jonge Rotterdammer wil dolgraag een balletje trappen in het stadion van Feyenoord. Maar eerst heeft hij voetbalschoenen nodig. Het is een maandag in juni. In de vroege ochtend gaat hij op pad. De tocht levert de schoenen van topspelers op. En een dagvaarding.
“Als-ie het in zijn kop krijgt, doet hij de gekste dingen”, zegt de advocaat over zijn cliënt. De raadsman verdedigde tijdens zijn loopbaan al veel verdachten vanwege opmerkelijke acties, maar deze kwestie is wel heel uniek. “Hij wilde ‘s nachts gaan voetballen en daarom is hij De Kuip ingeslopen. Ja, hij is een echte Feyenoordsupporter."
Op zaterdag doet Maurice Laparlière verslag van een opmerkelijke rechtszaak in onze regio. Vandaag een 23-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van het vernielen van een laadpaal voor elektrische auto’s, niet meewerken met de politie, het vernielen van een stationsdeur en - last, but not least - het stelen van voetbalschoenen uit Stadion Feijenoord.
Nederland, Kroatië, Italië en Spanje strijden in juni van dit jaar in Rotterdam om de Nations League en dat betekent dat de UEFA Stadion Feijenoord heeft overgenomen. Op orders van de voetbalbond hangen er al dagen voor de finaleronde grote spandoeken aan het Maasgebouw en is er ‘s nachts bewaking aanwezig in het stadion.
In deze setting staat de Rotterdamse Somaliër Faysal* op de vroege maandagochtend van 12 juni voor De Kuip. Het is net 05:00 uur geweest en de zon komt voorzichtig op. Faysal houdt van Feyenoord en wil met echte voetbalschoenen dartelen over het heilige gras van het monumentale stadion dat voor hem ligt. Dat zal hem nog bijna lukken ook.
Hé, dat zijn schoenen van onze spelers!
De bewakers als ze Faysal betrappen
Faysal is zelf niet aanwezig in de rechtbank van Dordrecht. “Hij is geboren op 1 januari”, zegt de rechter. “Tenminste, dat denken we dan.” De advocaat: “Hij wilde wel komen, maar hij heeft nogal een psychische problematiek. Ik sluit niet uit dat hij is opgenomen.” Later zal de advocaat vertellen dat Faysal tijdens een eerdere rechtszaak zelfs ontoerekeningsvatbaar is verklaard.
Goed, de vroege morgen van 12 juni. Via UEFA-doeken die aan het Maasgebouw hangen, klautert Faysal meters omhoog. Vermoedelijk over de sluizen tussen dat Maasgebouw en het stadion belandt hij vervolgens op de tribune. Faysal klimt omhoog naar de tweede ring. Normaal had het alarm op dat moment al af moeten gaan, maar hij heeft geluk. Omdat de nachtwakers koffie halen, hebben ze het alarm uitgezet, valt te lezen in het politiedossier. Faysal kan dus zijn gang gaan.
Over de sluizen tussen het Maasgebouw en het stadion komt Faysal vermoedelijk binnen  | Foto:
Over de sluizen tussen het Maasgebouw en het stadion komt Faysal vermoedelijk binnen
Via de betonnen trap daalt hij langs de tribunes af naar het speelveld en loopt de grasmat op. Daar zoekt hij naar voetbalschoenen. Die vindt hij niet. Dan loopt de Rotterdammer naar de dug-outs om zijn speurwerk voort te zetten. Opnieuw: geen schoenen.
De Rotterdammer klimt naar businessunits. Dat zijn luxe ruimtes waar vooral bedrijven voor flinke bedragen met medewerkers en gasten de wedstrijden kunnen volgen. Via het openstaande raam van unit 31, wurmt Faysal zich in de duisternis naar binnen. Eindelijk vindt hij wat hij zoekt. Daar staan schoenen te pronken.

Orkun Kökçü

Faysal pakt twee paar schoenen en bindt ze vast aan zijn broek. Het blijken gesigneerde schoenen te zijn van sterspeler Orkun Kökçü en keeper Justin Bijlow.
Met de bungelende schoenen daalt Faysal weer af naar het veld. Op de trap loopt hij de verbouwereerde bewakers tegen het lijf, met in hun hand een kop verse koffie. "Hé!”, zeggen ze, “dat zijn schoenen van onze spelers!”
Orkun Kökçü legt aan voor de 2-0 bij Feyenoord-Shakhtar Donetsk
Orkun Kökçü legt aan voor de 2-0 bij Feyenoord-Shakhtar Donetsk © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven

Onthoofd

Het is een bizarre situatie, zegt Faysal’s advocaat. “Uitgerekend die periode was De Kuip op last van de UEFA gebarricadeerd als een fort. En hoe kom je dan binnen? Uitgerekend via een UEFA-vlag. Als dit je lukt met heel die beveiliging, ja, dan ben je wel een koning. Als supporter van NAC heb ik hem wel even gefeliciteerd.”
Faysal werkt vanaf dat moment netjes mee en er raakt niemand gewond. Maar toch heeft dit verhaal wel degelijk een ernstige kant, zegt zijn advocaat. “Mijn cliënt heeft ernstige oorlogstrauma’s door het geweld in Somalië. Hij heeft mensen naast hem onthoofd zien worden."
Ik wil hem een tweede kans geven. Maar misschien ben ik té hoopvol
De officier van justitie
"Toen ik begon als advocaat, vijftien jaar geleden, was er betere hulp voor mensen zoals hij op straat. Dit soort zaken krijgen we steeds meer. Dit verdringt zaken als fietsendiefstallen. De gemeenten moeten hulp verlenen, maar worden overspoeld met dit soort situaties. Ze kunnen het niet aan.”
Het gaat in de Dordtse rechtbank niet alleen over het bijzondere bezoek aan het stadion van Feyenoord. De officier van justitie vertelt dat het bedrijf Equans welgeteld 7.674 euro wil voor de elektrische laadpaal die Faysal een paar uur na zijn bezoek aan De Kuip vernielt. De NS eist op zijn beurt 546 euro voor een kapotte deur op station Eindhoven, een week eerder.
Dan zijn er ook nog de agenten die Faysal wakker kloppen als hij in Rotterdam ligt te slapen in een auto. Het wordt een hele toestand. Faysal schreeuwt de longen uit zijn lijf en weigert ondanks herhaaldelijk verzoek het voertuig te verlaten. Hij blijft zitten waar hij zit. Maar eigenlijk draait deze zaak toch vooral om het nachtelijke stadionbezoek.
In de rechtszaal krijgt de officier het woord voor de strafeis. “Het baart me zorgen dat de verdachte in twee weken tijd vier strafbare feiten pleegt. Verdachte zelf wil hulp. Hij is zwakbegaafd. Ik wil hem een laatste kans geven. Maar misschien ben ik té hoopvol.”
Ze eist 180 uur taakstraf en wil dat Faysal de gevraagde 546 euro aan de NS betaalt en in totaal 3.317 aan het bedrijf achter de laadpaal.
VONNIS - “Meneer heeft een laadpaal omver getrapt en heeft de agenten belemmerd de auto onder zich te nemen (te vorderen, red.). Hij weigert gewoon de auto te verlaten”, opent de rechter zijn vonnis. “Het lijkt niet helemaal goed te gaan met meneer en dat leidt tot vrij bizarre strafbare feiten.” Hij veroordeelt Faysal conform de eis: een taakstraf van 180 uur en het betalen van de schade.
*Omwille van zijn privacy is de naam van de verdachte gefingeerd. De redactie kent zijn ware identiteit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl