REGIOSONGFESTIVAL

Oekraïense Ptakha derde genomineerde Regio Songfestival: 'Dit nummer brengt positiviteit terug'

Ptakha op bezoek bij Rijnmond voor het Regio Songfestival
Ptakha op bezoek bij Rijnmond voor het Regio Songfestival © Rijnmond
De Oekraïense Ptakha kwam woensdag als derde genomineerde langs in het radioprogramma 'De Boer Op'. Met het nummer 'Marena' hoopt zij ook kans te maken op de finaleplek van het Regio Songfestival namens de regio Rijnmond. Deze week staat Radio Rijnmond in het teken van de bekendmaking van de vijf genomineerden, die kans maken om op zaterdag 4 november te mogen schitteren op het festival.
"Ptakha betekent in het Oekraïens vogel, in mijn beleving is het een geweldige zangvogel", vertelt zangeres Kateryna Sikoza op Radio Rijnmond. "Ik luister nog vaak naar de muziek uit Oekraïne. Er is daar nu een ‘nieuw tijdperk’ van de muziek. Tegenwoordig hebben mensen daar veel stress vanwege de oorlog, waardoor ze ondergedompeld worden in muziek. Ik merk nu dat daar veel artiesten zijn die songteksten schrijven met betrekking tot deze oorlog. De muziek die wij en anderen maken helpt mensen met een depressie in oorlogstijd en brengt de positiviteit terug."
Bekijk hier de videoclip van Ptakha bij Rijnmond:
Oekraïense Ptakha derde genomineerde voor Regio Songfestival

'Marena'

Marena is een traditioneel Oekraïens lied in een gloednieuw jasje. Het nummer werd oorspronkelijk gezongen tijdens de midzomerfeesten, waarbij ze een pop verbrandden met de naam 'Marena'. De naam Marena is afkomstig van een godin uit de Slavische religie. Zij is de godin van de winter en de dood, maar ook van de wedergeboorte. Deze pop was het beeld van een slechte, zwarte heks die het geluk en leven van mensen wegnam. Nadat de pop in brand wordt gestoken, krijgt de godin een nieuw leven. Deze gebeurtenis symboliseert de overgang van de oude heidense overtuigingen naar het nieuwe christelijke geloof.
Volgens Ptakha is het doel van dit lied om het toegankelijk te maken voor een breder publiek, ook voor mensen die niet bekend zijn met de Oekraïense taal en cultuur.
Beluister hier het interview van Ruud de Boer met Ptakha:
Deze week wordt elke werkdag een genomineerde bekendgemaakt in het radioprogramma 'De Boer Op', van 9:00 uur tot 12:00 uur. Vanaf maandag 2 oktober kun je twee weken online stemmen op je favoriet. Op vrijdag 13 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt, op basis van thuisstemmers en de keuze van de vakjury. Het Regio Songfestival is op zaterdag 4 november in de Stadsschouwburg in Utrecht en wordt live uitgezonden bij alle dertien regionale omroepen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl